Obilježena 78. godišnjica od formiranja Prve krajiške proleterske udarne brigade (video)

U Lamovitoj je danas obilježena 78. godišnjica od formiranja Prve krajiške proleterske udarne brigade. Tim povodom, predstavnici SUBNOR-a, Gradske uprave i Boračke organizacije Prijedor položili su vijence kod spomenika borcima NOR-a i Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Podsjećajući na ratni put Prve krajiške proleterske brigade, predsjednik SUBNOR-a Prijedor, Veljko Rodić rekao je da je ova brigada u trenutku formiranja brojala oko 1.200 boraca, a da je kroz nju prošlo 17.000 boraca.

-Ratni put ove jedinice bio je dug 21.000 kilometara. Ratovala je na svim prostorima bivše Jugoslavije, a u borbama je poginulo 2.200 boraca, dok je 2.698 ranjeno – naveo je Rodić, dodajući da je ova slavna jedinica dala 25 narodnih heroja.

Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković istakao je da je Prva krajiška proleterska brigada ovjenčana slavom širom Jugoslavije, a potekla je iz Potkozarja, koje slovi za slobodarski kraj.

-Ovo je dan kada se sjećamo teških vremena i borbe ljudi ovog kraja za opstanak. Mnogi mladi životi su položeni, kako bi sačuvali svoja ognjišta i nejač – rekao je Đaković.

Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije Prijedor podsjetio je da je sa ovog mjesta i u isto vrijeme 1992. godine krenula jedna prijedorska jedinica u proboj koridora, a nedugo zatim sa ove lokacije u odbranu koridora pošla je i Peta kozarska brigada, u čijim redovima je poginulo 16 boraca ovog mjesta.

P.Š.

You must be logged in to post a comment Login

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!