3.8 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

OBILJEŽENA 81 GODINA OD FORMIRANJA PRVE KRAJIŠKE PROLETERSKE UDARNE BRIGADE

Najnovije vijesti

U selu Lamovita kod Prijedora obilježena je 81 godina od formiranja Prve krajiške proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade. Tim povodom služen je parastos i položeni su vijenci kod spomenika poginulim borcima Prve krajiške brigade, ali i borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, tokom kojeg je poginulo 16 mještana.

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Prijedor Veljko Rodić rekao je da se, osim 81 godine od osnivanja ove brigade, obilježava i 31 godina od formiranja Vojske Republike Srpske, te da je ovo zajednička svečanost Boračke organizacije i poštovalaca i potomaka NOR-a.

“Prva krajiška proleterska udarna brigada formirana je na današnji dan u Lamovitoj, a odmah sutradan je krenula na ratne zadatke i tako je bilo sve do kraja rata”, istakao je Rodić.

On je dodao da je brigada prošla ratni put od 21.000 kilometara, da su poginula 2.134 borca, a oko 2.700 je ranjeno.

“Ova brigada je dala veliki doprinos opštoj borbi protiv fašizma. Ona je uspjela u svaka tri dana da vodi borbe i u tim borbama izbaci iz neprijateljskog stroja 14.850 neprijateljskih vojnika”, rekao je Rodić.

On je dodao da je brigada ratovala na gotovo svim prostorima bivše Jugoslavije, učestvovala na Sremskom frontu i u oslobođenju Beograda, a ratni put je završila na sjevernim granicama tadašnje Jugoslavije, gdje je učestvovala u zatvaranju granica i sprečavanju bijega neprijatelja.

“Učesnika rata danas ima veoma malo i zato smo mi potomci tu da nastavimo i njegujemo tradiciju NOB-a i mnogo je bitno da te datume iz istorije ne zaboravljamo, da se okupljamo na ovim mjestima, da ne zaboravljamo to što su učinili naši roditelji, naši djedovi” poručio je Rodić.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je novinarima da mladi moraju da uče i da znaju da su to bila teška vremena, kojih se treba sjećati i njegovati uspomene na sve one koji su život dali za slobodu.

“Ono što je još važnije je da mlade generacije moraju da poštuju i cijene velike žrtve i živote ugrađene u temelje slobode koju i mi danas uživamo. Poštovanje predaka, naše istorije i vjere garant je našeg opstanka na ovim prostorima”, rekao je Javor.

Iz redova Prve krajiške proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade poteklo je 25 narodnih heroja, brigada je šest puta bila pohvaljena od vrhovnog komandanta, a pored mnogih odrena koje je dobila, odlikovana je i Ordenom narodnog heroja koji joj je uručen ovdje u Lamovitoj 25. maja 1975. godine.

SRNA