0.8 C
Prijedor
Subota, 4 Februara, 2023

OBILJEŽENA HIDŽRETSKA NOVA 1438. GODINA

Najnovije vijesti

U zaseoku Grabovac, naselja Ćela već duže od pola vijeka organizuje se svečanost povodom nastupanja Hidžretske nove godine. Tako je bilo i prošle subote, kada je priređena centralna svečanost za cijelo prijedorsko područje, povodom  Hidžretske nove 1438. godine.

img_9363

Prvi dio manifestacije bio je posvećen značaju obilježavanja Hidžre, bijega Proroka Muhameda i njegovih učenika iz Meke u Medinu, te citiranju dijelova Kurana. O značaju obilježavanja ovoga događaja govorili su Husein efendija Velić glavni imam Medžlisa vjerske Islamske zajednice Prijedor i Samir efednija Spahić imam Džemata Ćela.

img_9355

Oni su izrazili zadovoljstvo prisustvom velikog broja učesnika, te činjenicom da grad Prijedor podržava ovu manifestaciju, uputili čestitke onima koji slave i poruke mira svim ljudima dobre volje.

img_9365

U drugom dijelu priređen je bogat kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali Hor Džemata Ćela i Kulturno-umjetničko društvo „Čigre“ iz Ćele, na kraju kojeg su svoj prisutnoj djeci podijeljeni paketići sa slatkišima.

img_9357

Sead Jakupović predsjednik Skupštine grada Prijedora rekao je da je Gradska uprava kao i ranije i ove godine finansijski podržala ovu manifestaciju i pozvao novoizabranog gradonačelnika da nastavi tu tradiciju.

S.M.

foto: Dragan Stojnić Giga