2.8 C
Prijedor
Srijeda, 30 Novembra, 2022

OBILJEŽENO 120 GODINA HRAMA U RUDICAMA

Najnovije vijesti

 U Rudicama kod Novog Grada danas je obilježeno 120 godina od gradnje Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, čije je obnova u toku.
Iguman manastira Moštanica Sergije rekao je u besjedi nakon liturgije da je Crkva najveći prijatelj naroda.

“Tamo gdje je opstala naša Crkva, opstao je i naš narod. Zato je bitno da se obnavljaju hramovi koji su svašta pretrpjeli”, rekao je on.

Iguman Sergije je istakao da je obnova svakog hrama simbol duhovne obnove naroda. “Kada se obnavlja sveti hram, obnavlja se i duša naroda”, poručio je Sergije. Nakon liturgije uslijedio je prigodan kulturno-umjetnički program.

НОВИ ГРАД, 22. СЕПТЕМБРА /СРНА/ – У Рудицама код Новог Града данас је обиљежено 120 година од градње Храма Покрова Пресвете Богородице, чије је обнова у току.


Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da 120 godina Hrama Pokrova Presvete Bogorodice svjedoči o vjekovnom prisustvu pravoslavnih Srba.

“Naši hramovi su svjedočanstva o našem postojanju, našoj kulturi i tradiciji”, rekao je on.

Paroh čađavički Đorđe Stikić rekao je da su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanovićev i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik obezbijedili 100.000 KM za obnovu ovog hrama koja je počela 2018. godine.

Crkva u Rudicama izgrađena je 1888. godine, ali je, kako je navedeno u knjigama, srušena zbog nesolidne gradnje, a ova je izgrađena 1902. godine. SRNA