16.8 C
Prijedor
Četvrtak, 8 Juna, 2023

OBILJEŽENO 25 GODINA OD ODBRANE PRIJEDORA

Najnovije vijesti

Danas je obilježena 25. godišnjica odbrane grada Prijedora u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Tim povodom položeni su vijenci  na spomen-ploču poginulim pripadnicima MUP-a Republike Srpske,  a potom je uslijedila šetnja gradom. Brojne delegacije i porodice poginulih boraca položile su vijence i zapalile svijeće na centralno spomen-obilježje posvećeno poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

– Zahvaljujući hrabrosti naših momaka, od kojih su neki poginuli a mnogi ostali invalidi, grad Prijedor je odbranjen, ali ostala je tamna sjena na dijelu istorije zajedničkog života u našem gradu. Prijedor je uvijek želio mir, jer je ovaj grad pretrpio strahote Drugog svjetskog rata. Dobro je znao šta je rat i zato nije želio nove sukobe – rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić poručio je da su događaji poput napada na Prijedor razlog zašto treba u škole vratiti izučavanje novije istorije, kako bi se sačuvala prava istina o događajima iz proteklog rata.

– Drago mi je i ponosan sam što smo danas svi jedinstveni: i policija, i vojska i narod Prijedora, jer se jedino tako možemo odbraniti na svojim vjekovnim ognjištima, u našoj Republici koja je stvorena u krvavoj borbi – naglasio je Savčić.

Nezadovoljstvo zbog nepravednog odnosa prema zločinima nad Srbima izrazila je Zdravka Karlica, predsjednik prijedorske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

– Niko nije odgovarao za napad na Prijedor, a Srbi koji su bilo šta uradili u Prijedoru na štetu drugog naroda, dobili su preko hiljadu godina zatvora. Zato sa ovog mjesta poručujem da se već jednom krene u procesuiranje zločina počinjenih nad Srbima – rekla je Karlica.

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević naglasio je da su 174 borca iz Prijedora poginula u proteklom ratu.

– Mi smo i sad spremni da branimo svoj grad i Republiku Srpsku, ali  čvrsto vjerujem da do toga neće doći, jer samo suživotom, razumijevanjem i tolerancijom možemo bolje da živimo i razvijamo naš grad – izjavio je Predojević.

Obilježavanje četvrt vijeka od odbrane grada nastavljeno je u prijedorskom pozorištu gdje je prikazan film “Pamjatnik nahoda”, a na istom mjestu, večeras u 19 časova, biće održan koncert Etno grupe “Trag”. Podsjetimo da je 30. maja 1992. godine u odbrani grada poginulo 15 boraca iz redova vojske i policije, a 26 njih je ranjeno.

Z.J.

foto: Giga

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!