Obilježeno 25 godina od osnivanja Sedmog odreda Specijalne brigade policije

Parastosom u crkvi Svete Trojice, polaganjem vijenaca na centralni spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata “Za krst časni”, te Svečanom akademijom, u Prijedoru je obilježena 25 godišnjica od osnivanja Sedmog odreda Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Borci, koji su rame uz rame, stajali u redovima Sedmog odreda Specijalne brigade policije MUP-a RS, bili su hrabri, odvažni, disciplinovani. Imali su samo jedan cilj – da ostanu na svom ognjištu i da u miru žive u RS, rekao je ratni komadant ovog odreda, Zlatko Brdar.

Sedam pripadnika prijedorskog Odreda Specijalne policije dalo je živote za Republiku Srpsku. Ministar unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač, rekao je da je Sedmi odred bio jedan od najmlađih u sastavu Specijalne brigade policije, ali je dao veliki značaj u odbrani RS.

Borili smo se da u ovoj državi živi narod, a ne da iz nje odlazi i zato šaljemo poruke svima koji donose odluke, naročito Vladi RS, da preduzeme sve mjere da zadrži narod u miru. U suprotnom, to nam istorija ne bi oprostila, poručio je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Specijalna brigada policije i Sedmi odred odigrali su veliku ulogu u sadejstvu sa borcima Vojske RS u odbrani, kako teritorije Srpske, tako i u odbrani Prijedora, naglasio je gradonačelnik Milenko Đaković.

Sedmi odred Specijalne brigade MUP-a Srpske formiran je 22. februara 1994. godine i učestvovao je u borbenim dejstvima u zonama odgovornosti svih šest korpusa Vojske RS. Specijalna brigada ovjenčana je najvišim odlikovanjima Srpske kao što su Oreden Nemanjića, Medalja Petra Mrkonjića i Orden Njegoša prvog reda.

M.Šodić

 

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!