U Prijedoru je obilježeno 27 godina od osnivanja Sedmog odreda Specijalne brigade policije. Tim povodom služen je parastos u Crkvi Svete Trojice te položeni vijenci kod spomenika borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata “Za krst časni” i kod spomen-obilježja u Policijskoj upravi Prijedor za sedam pripadnika Jedinice. Sedmi odred imao je preko 450 boraca, a oko 65 pripadnika je lakše i teže ranjeno, rekao je Zlatko Brdar, ratni komandant 7. odreda, naglasivši da sjećanje na poginule saborce ne umire.

– To je bila elitna antiteroristička borbena manevarska jedinica za brza dejstva, koja je ratovala u zoni odgovornosti svih šest korpusa Vojske RS. Sva ratišta su bila teška, a najteža ona gdje su ginuli pripadnici Sedmog odreda – rekao je Brdar.

Ranko Kolar, ratni načelnik Štaba 6. sanske brigade, za pripadnike ovog odreda ima samo riječi hvale:

– Gdje god je bio Zlatko Brdar sa svojom jedinicom, znao sam da neprijatelj tu neće proći. Sedmi odred Specijalne brigade policije činili su mladi obučeni ljudi, koji su bili patriote. Poruka sadašnjim generacijama je da čuvaju Republiku Srpsku kao trajnu kategoriju – rekao je Kolar.

U prostorijama Policijske uprave Prijedor vijence su položile delegacije Sedmog odreda Specijalne brigade policije, Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policijske uprave Prijedor, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Grada Prijedora, gradske Boračke organizacije i porodice poginulih pripadnika Sedmog odreda. Polaganju vijenaca prethodio je prijem kod gradonačelnika Dalibora Pavlovića koji je naglasio da je ovo dan sjećanja na sve one koji su bili dio ovog odreda i branili Republiku Srpsku.


– O njihovom značaju govori to da su odlikovani najvišim odličjima Republike Srpske za zasluge za narod i za odbranu RS. Značaj je i za Grad Prijedor. Ponosni smo što je Sedmi odred branio naš grad. Sjećanje na njihove pripadnike ne smije prestati – poručio je Pavlović.

KV