17.8 C
Prijedor
Petak, 31 Marta, 2023

OBILJEŽENO 35 GODINA OD SMRTI BRANKA ĆOPIĆA

Najnovije vijesti

U Hašanima, rodnom mjestu Branka Ćopića, danas je obilježeno 35 godina od tragične smrti ovog književnika.  Tim povodom položeni su vijenci ispred biste posvećene Branku, koja se nalazi u dvorištu Spomen – škole, a tome je prethodio poetski čas u osnovnoj školi “Branko Ćopić” u Donjem Duboviku.  Ćopić je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti. Nije bio samo zavičajni, već i pisac svjetskog glasa, kaže Svetozar Ličina, predsjednik Fondacije “Branko Ćopić”.

–  Bio je pisac koji je prevođen na 40 jezika, pisac koji je objavio veliki opus. Branko je izuzetno plodan, a prije svega voljen pisac – istakao je Ličina.

Word

Iako volimo da se pohvalimo da jedan ovakav velikan potiče iz naših krajeva, ipak se Branku nismo dovojno odužili. Njegova rodna kuća još stoji nezavršena. Načelnik opštine Krupa na Uni, Mladen Kljajić, tvrdi da na račun ove lokalne zajednice nije uplaćen novac za tu namjenu i da opština ne može uradiit ništa po pitanju nastavka izgradnje kuće.

Word

– Novac je kod izvođača. Nije prešao preko računa opštine. Mada, ja sam htio da to odbacim, jer je sve to veoma neozbiljno – smatra Kljajić.

Branko Ćopić rođen je u Hašanima 1915. godine. 1984. godine izvršio je samoubistvo skokom sa mosta Bratstvo i jedinstvo u Beogradu, u 69. godini života.

B.D.

 

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!