16.8 C
Prijedor
Nedjelja, 4 Juna, 2023

OBILJEŽENO 39 GODINA OD SMRTI BRANKA ĆOPIĆA

Najnovije vijesti

U Hašanima, rodnom mjestu pisca Branka Ćopića, danas je obilježeno 39 godina od smrti ovog velikog književnika i tom prilikom istaknuto da je projektom revitalizacije njegovog rodnog mjesta “Bašta sljezove boje” vraćen ugled i dostojanstvo koje Ćopić zaslužuje.
Kod književnikove biste položeni su vijenci, a Ćopićeve pjesme govorili su učenici Osnovne škole “Branko Ćopić”.

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković rekla je da ne postoji književnik koji je toliko volio svoj zavičaj i pisao o njemu kao Ćopić svoje Hašane.

“Posebno smo ponosni i zadovoljni činjenicom da je obnovljena Ćopićeva kuća, ali da je projekat proširen u smislu onoga što smo planirali”, rekla je ona.

Đakovićeva je navela da je u projekat “Bašta sljezove boje” Vlada Republike Srpske uložila 375.000 KM, od čega je 80.000 KM donatorskih sredstava Ministarstva kulture i informisanja Srbije za učionicu na otvorenom.

“Osim toga, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske je obezbijedilo sredstva za opremanje spomen-kuće u smislu formiranja stalne postavke koja svjedoči o životu i radu našeg omiljenog pisca”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, tako je realizovana ideja da se Ćopiću vrati ugled i dostojanstvo koje on zaslužuje.

“Neke nove generacije imaće priliku da se na licu mjesta upoznaju sa krajolicima o kojima je Ćopić pisao, sa junacima njegovih djela i sa doživljajima Ćopića kao nestašnog dječaka”, navela je Đakovićeva.

Ona je rekla da u narednom periodu slijedi posjeta učenika osnovnih i srednjih škola, zbog čega je napravljena učionica na otvorenom, gdje će imati književni čas o jednom od najvećih pisaca.

Predsjednik Fondacije “Branko Ćopić” Banjaluka Mirjana Stojisavljević rekla je da je Ćopić “najveći književnik zapadnih Srba i najraspjevaniji Krajišnik”.

“Spomen-škola i spomen-kuća svjedoče da se Ćopić vratio u svoj zavičaj. Kad je u pitanju književna istorija, njegovo vrijeme tek dolazi. Ćopićevo djelo je svjedok da ćemo opstati na ovim prostorima”, poručila je ona.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić rekao je da je u toku postupak registracije Javne ustanove “Spomen-kuća Branka Ćopića”.

“Projekat `Bašta sljezove boje`, koji je veoma značajan za opštinu Krupa na Uni, realizovan je zahvaljujući Vladi Republike Srpske”, rekao je Kljajić.

Prvi put je godišnjica smrti Branka Ćopića u Hašanima obilježena bez književnika iz Republike Srpske.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a 26. marta 1984. godine izvršio je samoubistvo skokom sa mosta na Savi u Beogradu.

КРУПА НА УНИ, 27. МАРТА /СРНА/ – У Хашанима, родном мјесту књижевника Бранка Ћопића данас је обиљежено 39 година од смрти овог великог књижевника.

Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, 1939. godine dobio je Rakićevu nagradu, a zatim i nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine.

NJegova antologijska zbirka pripovijedaka “Bašta sljezove boje” osvojila je NJegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je 1958. godine za roman “Ne tuguj bronzana stražo”.

Od 1968. godine bio je član Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Drugi svjetski rat podstakao ga je da napiše romane “Prolom”, “Gluvi barut”, “Ne tuguj bronzana stražo” i “Osma ofanziva”, zatim pripovijetke “Rosa na bajonetima”, “Surova škola”, “LJubav i smrt”, “Doživljaji Nikoletine Bursaća”, “Gorki med”, “Sveti magarac”, “LJudi s repom” i zbirke pjesama “Ognjeno rađanje domovine” i “Ratnikovo proljeće”.

Napisao je i romane za djecu “Orlovi rano lete”, “Slavno vojevanje” i “Bitka u zlatnoj dolini”, poznati su kao “Pionirska trilogija” i “Magareće godine”, zatim zbirke priča “Priče partizanke”, “Vratolomne priče”, “Priče ispod zmajevih krila” i “Doživljaji mačka Toše”, zbirke pjesama “Čarobna šuma”, “Armija odbrana tvoja”, “Partizanske tužne bajke”, “Večernje priče”, “Djeda Trišin mlin” i “Nestašni dječaci”. SRNA

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!