Članovi Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih, čije je sjedište u Prijedoru, obilježili su 65 godina od osnivanja i rada. Predsjednik Udruženja Marinko Martić izjavio je Srni da je organizovano druženje članova iz Prijedora, Novog Grada, Ribnika, Kostajnice, Oštre Luke i Kozarske Dubice sa ciljem obilježavava ovog značajnog jubileja njihovog udruženja.

“Ovo je bila prilika da obilježimo 65 godina od osnivanja, da još jednom skrenemo pažnju da smo i mi dio lokalnih zajednica gdje živimo, kao i da se zahvalimo za podršku koju imamo od naše lokalne zajednice gdje nam je grad ranije, pored redovnih sredstava za rad, obezbijedio i uslovniji prostor za okupljanje”, rekao je Martić.

On je dodao da ovu populaciju građana, kojih na evidenciji Udruženja u Prijedoru ima oko 50, muče brojni problemi.

“Veći dio članstva su penzioneri, a među radno sposobnim jako mali broj je zaposlen, tako da je najveći problem zaposlenje. Tu je i problem personalnih asistenata, jer Savez slijepih ima dva asistenta, jednog muškog i jednog ženskog a mi nemamo nijednog, a mnogi nisu sposobni sami otići do ljekara ili obaviti neke druge potrebe”, rekao je Martić.

On je dodao da slušnih aparata nema u Prijedoru već u Banjaluci čija se cijena kreće i do 1.000 KM za šta plaćaju samo particijapciju, dok je cijena baterije 50 KM.

“Kad se svemu tome dodaju skupi troškovi života, plaćanje režija od malih primanja iz oblasti socijalne zaštite budući da su to uglavnom penzioneri, da zavise od tuđe njege i pomoći, onda se može zamisliti kvalitet života ove populacije”, rekao je Martić.

On je dodao da uprkos tome, članstvo se redovno okuplja u svojim prostorijama gdje su aktivni u sekcijama šaha i pikada, a mnogima je i ribolov redovna aktivnost.

Zidove prostorija Udruženja gluvih i nagluvih krase brojni pehari osvojeni na brojnim takmičenjima udruženja gluvih, ali i saveza invalida i time prikazuju lična i kolektivna dostignuća gluvih u pikadu, stonom tenisu i šahu.

SRNA

Prethodni“DUBIČKA REGATA” OKUPILA OKO 200 UČESNIKA
SlijedećiBIK MEDONJA POBJEDNIK GRMEČKE KORIDE