U Aeroklubu “Prijedor” na skroman način obilježena je 68.  godišnjica od formiranja ovog kluba, koji danas broji oko 50 članova. Prije nepunih sedam decenija, u Prijedoru je formiran ovaj aeroklub. Nedugo zatim na Aerodromu “Urije” izgrađen je hangar za avione, čime je započelo aktivno djelovanje prijedorskog aerokluba koji i danas okuplja veliki broj ljubitelja letenja. Među onima koji su te godine učestvovali u izgradnji aerodroma, bili su piloti-instruktori Tomo Žigić i Adem Oklopčić.

– Član sam Aerokluba od 1962. godine. Sjećam se dobro kada je građen ovaj hangar. Imao sam 14 godina. Dolazio sam raditi tu svaki dan. Gradilo se sve ručno, ali sa voljom i zadovoljstvom. Od tada pa do današnjeg dana, odan sam Klubu. Najveći dio slobodnog vremena provodim ovdje, u društvu kolega. Tako će biti do kraja mog života – rekao je Žigić.

Sličnog mišljenja je pilot-instruktor Adem Oklopčić.

 – U Aeroklub sam došao kao dijete sa 11 godina, učlanio se i radio kao modelar. Kasnije sam prošao obuku za pilota, pa sam tako danas nastavnik modelarstva i instruktor obuke na avionu. Živim za ovaj klub, uživam u letenju, a posebno u druženju s kolegama – rekao je Oklopčić.

U znak sjećanja na godišnjicu osnivanja Kluba, aktivni članovi, veterani letenja, zapalili su svijeće i minutom šutnje odali počast kod spomen-obilježja poginulim pilotima u Drugom svjetskom ratu. Aeroklub “Prijedor” jedan je od najboljih vazduhoplovnih klubova tog tipa u BiH. Već punih 25 godina, vrlo uspješno organizuju Međunarodno padobransko prvenstvo.

P. Š.

PrethodniOTVORENA IZLOŽBA NOVOSADSKE UMJETNICE MARIJE JEVTIĆ DAJIĆ (video)
SlijedećiPOOŠTRENE SANITARNO-HIGIJENSKE MJERE U ŠKOLAMA (video)