Karanski bataljon imao je veliki doprinos u narodno-oslobodilačkoj borbi, tvrdi Veljko Rodić, predsjednik SUBNOR-a grada Prijedora. On je podsjetio da je ovaj bataljon dao 15 narodnih heroja, te da je ratovao na teritoriji gotovo svih jugoslovenskih republika.

– Ovaj bataljon zabilježio je veliki uspjeh. Već prvih ustaničkih dana oslobođena je Kostajnica. Ljudi sa ovoga prostora, koji su bili u rezervi, bili su u Petrinji u artiljerijskoj jedinici. Oni su vukli topove na sebi, imali su samo jednu granatu, koju su ispalili na Kostajnicu i ustaše su pobjegle u Hrvatsku. Kostajnica je bila sloboda, kao i Dobrljin – podsjetio je Rodić.

Vijenci su položeni na partizanskom groblju u Brezičanima, spomenika posvećenom Karanskom bataljonu i ispred bisti narodnih heroja Ratka Marušića i Žarka Zgonjanina.

– Ovaj datum obilježavamo skromnije nego ranijih godina, ali drago nam je da se možemo sjetiti naroda i vojske koji su formirali Karanski bataljon – rekao je zamjenik gradonačelnika Prijedora, Aleksandar Miljuš.

Ni ove godine nije izostao tradicionalni planinarski marš “Tragom partizana Karanskog bataljona”, koji je organizovalo prijedorsko Planinarsko društvo “Klekovača”.

B.D.