Polaganjem vijenaca na spomen-kosturnicu i istorijskim časom,  na partizanskom groblju  Puhorine u Velikom Palančištu, danas je  obilježeno 79 godina od pokolja 402 srpskih civila ovog potkozarskog sela kao i još nekoliko desetina iz susjednih sela.

Na Srđevdan 1942. godine ustaše su u Palančištu, bez upotrijebljenog vatrenog oružja, noževima, sjekirama, maljevima i vješanjem ubile 402 stanovnika, među kojima je bilo 259 djece, uzrasta do 14 godina. Jedini preživjeli  je mještanin Mićo Banović. Imao je samo deset godina.

Predsjednik SUBNOR-a Prijedor, Veljko Rodić podsjećajući na ovaj stravični pokolj koji je samoinicijativno izveo ustaški natporučnik Batinić sa grupom istomišljenika ustaša iz Hercegovine, Hrvatske ali i područja Prijedora, rekao je da su civili dva dana dovođeni na nekoliko lokacija, nakon čega je uslijedila njihova likvidacija noževima, sjekirama, maljevima, bez ispaljeng metka. Rijetki su bili oni koji su preživjeli i mogli svjedočiti o ovom pokolju Srba.

U Velikom Palančištu, na groblju žrtvama fašističkog terora – Puharine, održan je tradicionalni istorijski čas, u znak sjećanja na nedužne civile, koje su ustaše ubile u oktobru 1942. godine. Brojne delegacije položile su vijence na spomen-kosturnicu. Sa mjesta stradanja nevinog sprskog stanovništva poručeno je da se moramo sjećati istorije našeg naroda da bi se u sadašnjosti i  budućnosti mogli  odbraniti  od nasrtaja svih neprijatelja.

T.M.

Opširnije u “Novostima“ TV Prijedor.

PrethodniJOŠ 103 ZARAŽENA LICA I OSMORO PREMINULIH
SlijedećiFK “OMARSKA”: KAD JE FUDBAL, PRIJE SVEGA, FUDBAL