2.8 C
Prijedor
Utorak, 29 Novembra, 2022

Obilne padavine odložile žetvu pšenice (video)

Najnovije vijesti

Na području Prijedora i prijedorske regije u cjelini, uprkos čestim padavinama, završena je žetva ječma, ali se na žetvu ostalih strnih žita, posebno pšenice, još čeka.

– Žetva ječma u šest opština prijedorskog regiona, uz prosječan prinos od 4 tone, završena je na površini od 1.600 hektara, ali je žetva pšenice na samom početku, jer vremenske neprilike ne dozvoljavaju kombajnima da uđu u hljebne površine – izjavio je Danijel Egić, rukovodilac Područne jedinice Prijedor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, koja je odnedavno smještena u zgradi Poslovnog centra „Prijedor“.

Danijel Egić, rukovodilac Područne jedinice Prijedor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi

– Ove vremenske prilike su, prije svega, odložile žetvu pšenice, što će se odrazitii na kvalitet prinosa, a u najgorem slučaju, zbog učestalih padavina i vlage, može doći do proklijavanja zrna na samoj stabljici – rekao je Egić.

Pod strnim žitima na području prijedorskog regiona, prema podacima Područne jedinice Prijedor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, nalazi se 2.800 hektara pšenice, 1.600 hektara ječma, 1.100 hektara  tritikalea i oko 600 do 800 hektara zobi.

R. R.