-2.2 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

OBOLJELO JOŠ 31 LICE OD VIRUSA KORONA

Najnovije vijesti

U Republici Srpskoj potvrđen je još 31 pozitivan uzorak na virus korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.
Novi rezultati odnose se na testiranja tokom vikenda, a urađeno je 118 uzoraka.
“Sa današnjim danom imamo 90 osoba koje su potvrđene da su zaražene virusom korona u Republici Srpskoj. U pitanju je 19 muškaraca i 12 žena, uglavnom srednje životne dobi”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci. On je istakao da je najviše zaraženih iz Banjaluke, njih 19, četiri osobe su iz Laktaša, tri iz Kneževa, te po jedna iz Modriče, Prnjavora i Kozarske Dubice. Ministar je rekao da se tri osobe nalaze u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a ostali u kućnoj izolaciji. Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj su 13.763 osobe pod nadzorom, u Univerzitetskom kliničkom centru je 14 lica, od čega šest pozitivnih na virus korona, a osam onih koji su u izolaciji i hospitalizaciji.
“Imamo jednu osobu iz Prijedora na respiratoru i u pitanju je teža klinička forma samog oboljenja. Svi ostali koji su pozitivni imaju ili blažu ili srednju kliničku sliku i nisu ugroženi”, rekao je Šeranić. Ministar je naveo da su analizirani svi visokorizični kontakti koji se odnose na ljekara iz UKC-a koji je imao pozitivan nalaz na virus korona, te da su svi negativni na virus, što je dobra vijest za zdravstvo. Ministar je istakao da je Republika Srpska nabavila dodatnih 12 respiratora, od kojih je 11 u UKC-u u Banjaluci, a jedan je otpremljen prema Bijeljini, jer će Bijeljina i Foča biti tretirani kao regionalni centri, zbog čega se i dijagnostika pozicionira na ta mjesta.
Šeranić je naglasio da davanje nepotpunih ili netačnih podataka građana koji se testiraju predstavlja izazov za dalje epidemiološke istrage, sa čim se susreću posljednjih nekoliko dana, zbog čega može biti veoma teško u njihovim sredinama spriječiti širenje virusa.
“Nedavanje tačnih podataka u skladu sa zakonom predstavlja krivično djelo. Građani moraju da shvate da se ovdje ne radi samo o njima kao pojedincima nego svima nama i ovo jeste kolektivan problem i izazov na koji moramo kolektivno da odgovorimo”, rekao je Šeranić.
On je istakao da je donesen zaključak da će svako ko bude kršio izolaciju i bude u tome uhvaćen ići u karantin sa policijskim nadzorom i tu više neće biti spora s obzirom na to da se pojedinci ponašaju neodgovorno.

“Komunalna policija je danas kontrolisala 1.947 lica, kod 27 lica je utvrđeno da su prekršili mjere kućne izolacije”, rekao je Šeranić.
Šeranić je napomenuo da je Republika Srpska uputila protokol kolegama u Federaciji BiH /FBiH/ i Štabu za vanredne situacije i traže od njih odgovor o pitanju međusobne saradnje u kontroli putnika na graničnim prelazima.
“To podrazumijeva da ćemo mi aktivirati centre na samim prelazima i već smo aktivirali, da ćemo raditi adekvatne kontrole i da ćemo dalje, u dogovoru sa lokalnim zajednicama, smještati osobe u karantine. Očekujemo danas odgovor od kolega iz FBiH”, rekao je Šeranić.
Ukoliko iz FBiH ne budu prihvatili adekvatan protokol koji podrazumijeva međusobnu saradnju u smislu osoba koji su građani FBiH i građani Republike Srpske, Srpska će svakako nastaviti sa svojim mjerama u smislu restriktivnijeg ponašanja, kako kontrole samog ulaska na granici, tako i unutrašnje kontrole i epidemiološkog nadzora.
“Očekujemo da svi sugrađani poštuju mjere zabrane. Veoma je važno da pomognemo svim građanima starijim od 65 godina. Moramo i dalje izbjegavati direktan kontakt što je moguće više i držati mjere lične higijene, što omogućava da smanjimo prenos virusa u Republici Srpskoj”, zaključio je Šeranić.

/SRNA/