„Obruč sjećanja 1942-1972-2022.“ nova je izložba koju je u okviru obilježavanja Dana Grada priredio Muzej Kozare. Autor izložbe, muzejski savjetnik Vedrana Adamović ističe da je važno gajiti kulturu sjećanja i mladim naraštajima prenositi događaje i istorijske istine.

„Rekla bih da je ovo jedna izložba koja je očekivana ove godine u okviru obilježavanja Dana grada. Mi uvijek pripremimo nešto aktuelno, a ove godine obilježavamo i 80 godina od ofanzive na Kozari. To  je za nas vrlo bitno i to je nešto što je promijenilo demografsku sliku na ovim prostorima i te žrtve su nenadoknadive, vrlo rijetko govorimo o civilnim žrtvama, ali i o partizanskim jedinicama koje su učestovale u tim borbama i na pravi način pronijele tu antifašističku slavu ovog kraja“, naglasila je Adamovićeva

I direktor Muzeja Zoran Radonjić ističe da je važno da se ne zaborave žrtve fašističkog terora i kozarački stradalnici.

„Antifašistićka borba i stradanje naroda na ovom području svakako su bili razlozi za izložbu ove vrste jer zaista razmejre tog stradanja su tolike da mi apsolutno ne smijemo  sebi da dozvolimo da zaboravimo to stradanje upravo u ime onih koji su pali da bi  mi danas živjeli  u slobodi“, rekao je Radonjić.

„Mnogo je poznatih i nepoznatih činjenica o stradanju srpskog naroda u Drguom svjetskomr ratu i evo večeras u Mzeju Kozare imamo čast da otvorimo jednu kistorijsku izložbu koja se odnosi upravo na taj period  bitke na Kozari i izgradnje spomenika na Mrakovici koju nam je upriličila autorka  Vedrana Adamović i mi joj se zahvaljujemo prije svega jer je ovo jedan od programa unutar godine kulture“, rekla je Monja Kasalović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Izložba „Obruč sjećanja 1942-1972-2022.“ biće otvorena do 10. juna.

                                                                                                                    Z.S.

PrethodniI OVE GODINE PRIJEDORČANKE ĆE NA “RITAM EVROPE”
SlijedećiCVIJANOVIĆEVA NA SVEČANOSTI U KASARNI “KOZARA” POVODOM DANA VRS