13.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

OBUĆAR KOJI ŽIVI SVOJ SAN

Najnovije vijesti

Malo je onih koji nisu čuli za Samira Alihodžića, vlasnika dvije obućarske radnje i jednog od pet obućara u Prijedoru. Tokom 28 godina, koliko se uspješno bavi ovim zanatom, popravio je na stotine hiljada pari obuće. Obućar je postao igrom slučaja, nakon što se sa Više beogradske škole za proizvodnju papira daleke 88. godine zainteresovan pričom kolege prebacio na smjer za obućara. I tako je počelo. Jedno vrijeme cipele je popravljao Nijemcima. To je trajalo punih šest godina, a Samir je u radnji u kojoj je radio posao „podigao“ za 25 odsto. Radio je marljivo i čekao da odsanja svoj san, da se vrati i popravlja obuću u svom rodnom gradu..

samir_alihodzic

-U Njemačkoj sam radio popravku obuće ali u servisu koji se bavi i kopiranjem ključeva. I to sam naučio. Ipak, Njemačka me nikad nije privlačila. Prvo što sam tamo kupio bio je alat: čekić, kliješta i naravno kofer… da budem spreman za dan kad ću da se vratim kući- priča Samir koji se u Prijedor, nakon kraćeg boravka u Bihaću i Sanskom Mostu vratio 2002. godine. Cipele koje je do sada popravio ne broji, kao ni mušterije među kojim je bilo i onih poznatih.

samir-voli_svoj_posao

– Cipele sam popravljao Halidu Muslimoviću, ali i našem poznatom menadžeru Fikretu Vukaliću, Fantomu…Svagdje prođe, ali meni cipele donese na popravku. A u Njemačkoj, ko će znati kome sam sve popravljao cipele… – kaže Samir i dodaje da svoj posao jako voli i da se od njega može pristojno živjeti, ukoliko se radi kvalitetno i odgovorno.

 

samir-_cipele_popravljao_i_nijemcima

– Ipak, ne isplati se popravljati jeftinu obuću. To pošteno  kažem i mojim mušterijama, da ne bacaju pare. I to mnogi cijene. – kaže Samir uvjeren da tehnologija neće uništiti njegov zanat. U to ga je nedavno uvjerio i sin kada mu je iz Njujorka, sa Menhetna, poslao fotografiju obućarske radnje uz poruku „ da ne misli da obućara nema i u Americi“.

tekst: M.Z. D.St.

foto: Dragan Stojnić Giga