Nacrt zoning plana radne zone na potezu Željeznička stanica, “Toplana” i trafostanica “Prijedor jedan” izložen je na javni uvid od danas do 19. marta, saopšteno je iz Odjeljenja za prostorno uređenje grada Prijedora.
“Za vrijeme trajanja javnog uvida, svako fizičko i pravno lice može dati mišljenje, primjedbe i prijedloge na materijal, i to upisom u knjige primjedbi u prostorijama u kojima je plan izložen ili dostavom dopisa Odjeljenju za prostorno uređenje”, navodi se u saopštenju.

Nacrt je izložen u prostorijama Gradske uprave, Zavoda za izgradnju grada i kancelariji Prijedor Centar, koja obavlja poslove više mjesnih zajednica i može se pogledati svakog radnog dana od 8.00 do 15.00 časova, a biće objavljen i na veb-stranici grada /prijedorgrad.org/.

U kancelarijama 53 i 55 Odjeljenja za prostorno uređenje Gradske uprave i u prostorijama gdje je nacrt izložen mogu se dobiti i usmena tumačenja materijala.

Privrednim subjektima koji se nalaze u obuhvatu dostavljeni su dopisi sa molbom da se izjasne o investicionim namjerama za narednih 10 godina na tom području, dok su vlasnicima individualnih stambenim objektima uručeni anketni upitnici.

Programske smjernice dostavili su “Bosnamontaža”, “Arselor Mital”, fabrika keksa “Mira”, te javna preduzeća “Pošte”, “Željeznice” i “Elektroprenos”, kao i tri fizička lica, dok nijedan od 26 anketnih upitnika podijeljenih fizičkim licima koja žive na ovom području nije popunjen i dostavljen nosiocu pripreme i nosiocu izrade plana.

Ciljevi plana su stvaranje nove atraktivne radne zone i njeno saobraćajno i funkcionalno povezivanje sa industrijskom zonom “Celpak”, magistralnim pravcima i auto-putem kada se za to steknu uslovi, te promjena namjene i sadržaja u smislu osvježenja.

Cilj je i uvođenje različitih funkcija, reciklaža zemljišta i njegovo efikasno korištenje uz obavezan rast cijena na tržištu nekretnina, intervenisanje u neiskorištenim poljoprivrednim zonama i površinama i prilagođavanje za potrebe ekskluzivnih zona proizvodnje, poslovanja i edukacije.

Planirana je rekonstrukcija saobraćajnice koja je povezana sa Rudničkom ulicom, odnosno ulice koja povezuje radnu zonu i industrijsku zonu “Celpak”, zatim izgradnja kratke obilaznice koja radnu zonu i ovu industrijsku zonu povezuje sa magistralnim pravcima Prijedor-Banjaluka i Prijedor-Kozarska Dubica, kao i saobraćajnice koja povezuje naselje Nova Orlovača sa centralnom zonom, odnosno Rudničkom ulicom i planiranim prerađivačko-proizvodnim zonama.

Zbog novoplaniranih poslovnih, društvenih i stambenih objekata, a time i velikog broja novih potrošača, planirana je izgradnja novih trafostanica. ( Srna)