Institut za javno zdravstvo zatražio je od Doma zdravlja u Prijedoru informaciju o sprovođenju revakcinacije za stanovništvo starije od 65 godina, koje je prethodno vakcinisano ruskom vakcinom “sputnjik ve”, jer su, kako navodi, domovi zdravlja u Republici Srpskoj odgovorni za sprovođenje vakcinacije stanovništva na svom području.
Nakon privremenog obustavljena davanja druge druge vakcine “sputnjik ve” u Prijedoru zbog prekida hladnog lanca vakcine, izazvanog nestankom struje, iz Instituta navode da se očekuje da Dom zdravlja Prijedor i lokalna zajednica utvrde okolnosti u kojima se sprovodi vakcinacija građana.

“Očekuje se da Dom zdravlja i lokalna zajednica preduzmu sve potrebne mjere kako bi se vakcine adekvatno skladištile i čuvale, a za stanovništvo ogranizovao nesmetan proces imunizacije”, navedeno je u saopštenju Instituta.

U saopštenju se navodi da su resorno ministarstvo i Institut obezbijedili sve što je potrebno za nesmetano odvijanje procesa vakcinacije protiv kovida u Republici Srpskoj.

“Za potrebe stanovništva do sada su obezbijeđene vakcine četiri proizvođača, a proces vakcinacije počeo je 12. februara i od tada se odvija na prostoru cijele Republike Srpske, prema planu vakcinacije i utvrđenim prioritetima”, podsjećaju u Institutu.

Za zdravstvene ustanove koje sprovode proces vakcinacije obezbijeđeni su potrebni uslovi za distribuciju i čuvanje vakcina, što podrazumijeva i određeni broj frižidera nabavljenih upravo za potrebe sprovođenja procesa vakcinacije, obuka za zdravstvene radnike u domovima zdravlja dužnim da sprovode vakcinaciju, kao i stalna stručna podrška Instituta za javno zdravstvo.

U Institutu ističu da se sve vakcine koje su trenutno dostupne u Republici Srpskoj daju u dvije doze sa razmakom od tri do 12 nedjelja, zavisno od proizvođača vakcine.

Za “sputnjik ve”, tvrde u Institutu, preporučeni period od prve do druge doze iznosi od 21 do 28 dana.

U Institutu napominju da odgađanje vakcinacije drugom dozom neće ugroziti stvaranje zaštite organizma i konačni efekat vakcinacije.

Zaštitno dejstvo vakcine, kako se navodi, počinje se uočavati već nakon 14 dana od prve doze. Pojedini proizvođači su objavili procjene da se, u izuzetnim situacijama, može produžiti period između dvije doze vakcine.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodan Javor izjavio je danas da je u ovom gradu privremeno obustavljeno davanje druge komponente vakcine “sputnjik ve” budući da je zbog nestanka električne energije, u više navrata, došlo do prekida hladnog lanca vakcine.

“Došlo je do poremećaja u temperaturi u zamrzivaču u odnosu na temperaturu koja je predviđena za čuvanje vakcina”, rekao je Javor na konferenciji za novinare u Prijedoru.

SRNA