22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

OD OVE GODINE POZAJMLJIVANJE KNJIGA U ELEKTRONSKOJ FORMI

Najnovije vijesti

Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” iz Prijedora nabavila je dva elektronska čitača knjiga i u ovoj godini planira početi elektronske pozajmice na oba pozajmna odjeljenja – dječijem i serioznom, a u fazi poboljšanja su i veb i “Fejsbuk” stranica ove ustanove.
Od 65.000 bibliotečkih jedinica, do kraja 2018. godine obrađeno je 28.373 u programu “Kobis tri” u kojem su sve zemlje Balkana, osim Hrvatske, a za prijedorsku biblioteku, kako se navodi u izvještaju o radu ove ustanove za 2018. godinu, posebno je važno što su tu 162 biblioteke Srbije.

“U ovoj kao i u narednim godinama, četiri obučena bibliotekara biće u mogućnosti da obrade cjelokupan biblitečki fond. Neophodnu opremu za rad u sistemu `Kobis` dobili smo od Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske”, navodi se u izvještaju i dodaje da je biblioteka sama nabavila opremu potrebnu za elektronsko pozajmljivanje.

Prijedorska biblioteka je i dalje jedina matična biblioteka u Republici Srpskoj bez sopstvenog prostora, budući da je od 1987. godine podstanar u zgradi Muzeja Kozare i sa najmanjim brojem zaposlenih stručnih radnika, odnosno s polovinom od broja predviđenog sistematizacijom /šest zaposlenih prema 12 planiranih/.

Zbog nedostatka kadra, Gradska čitaonica koja posluje u sastavu ove biblioteke, skratila je radno vrijeme sa dvije na jednu smjenu, a matični poslovi, koji pokrivaju i stručni nadzor nad radom biblioteka u Novom Gradu, Kozarskoj Dubici i Kostajnici, realizovani su bez stručnog izvršioca odnosno preuzeo ih je direktor ustanove.

Zbog neodstatka prostora, ova biblioteka svoje izložbe priređuje u hodniku zgrade, a kako se bibliotečki fond i programske aktivnosti povećavaju, tako i problem prostora postaje sve više akutan i sve više ograničava rad ove ustanove.

“Bilo je prijedloga da se, do konačnog rješenja, izmjesti barem Odjeljenje dječije književnosti, što bi u određenoj mjeri bilo rasterećenje za sadašnji raspored korišćenja prostorija u zgradi”, navodi se u izvještaju.

Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” u Prijedoru ima status republičke matične javne ustanove iz oblasti kulture, te zaposleni ostvaruju lična primanja iz budžeta Republike Srpske, a materijalne i troškove za obavljanje djelatnosti iz budžeta grada Prijedora.

U budžetu grada Prijedora za izvještajnu godinu bilo je planirano 107.200 KM za biblioteku, a izvršeno je 89,86 odsto. Plan za 2019. bio je 106.128 KM, ali je rebalansom koji je u proceduri taj iznos smanjen za 8.035 KM.

Matične poslove finansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske koje je u tu svrhu za 2018. godinu odobrilo 3.500 KM, a za ovu 6.000 KM.

Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” imala je lani 1.615 upisanih članova, nabavila 2.585 bibliotečkih jedinica, zabilježila 23.672 pojseta, organizovala 50 aktivnosti, izdala četiri knjige i šest brojeva časopisa “Biblion”, priredila 16 književnih promocija i 23 namjenske izložbe, učestvovala na dva stručna seminara i ugostila učenike osnovnih i srednjih škola u 11 organzovanih posjeta.

SRNA