12.8 C
Prijedor
Petak, 23 Februara, 2024

OD PRIVREMENOG KA TRAJNOM RJEŠENJU SMJEŠTAJA NOVIH INSTITUCIJA  

Najnovije vijesti

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović u Prijedoru su danas razgovarali o obezbjeđivanju prostora za tri nove pravosudne institucije okružnog nivoa – suda, tužilšatva i privrednog suda, koje bi grad na Sani trebalo da dobije 1. januara iduće godine.

kasipovic-pavic-4

“Danas smo konstatovali da ima obezbjeđen prostor za privremeni rad ovih institucija i da on može da se koristi od 1. januara, ali je neophodno obezbijediti za ubuduće jedan normalan, adekvatan prostor u državnom vlasništvu”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa Kasipovićem.
On je podsjetio da je u budžetu Republike Srpske za ovu godinu obezbijeđen dio novca za početak rada tri nove pravosudne institucije u Prijedoru, počev od 1. juna 2016. godine, ali da to neće biti utrošeno te bi se moglo upotrijebiti za kupovinu prostora.

kasipovic-pavic-3
“Mi želimo sada izvršiti, to će ministar učiniti, ja ću pomoći koliko bude trebalo, konsultacije na nivou Ministarstva finansija i Vlade Republike Srpske i usaglasiti rješenja do kojih smo mi danas ovdje došli i mislim da se to može vrlo kvalitetno riješiti u toku iduće godine. Govorim o novom prostoru, ali nađeno je prelazno rješenje da institucije mogu funkcionisati od 1. januara”, naveo je Pavić.

kasipovic-pavic-2
Ministar Kasipović je rekao da u realizaciji ove ideje učestvuju Vlada Republike Srpske i Ministarstvo pravde Srpske, Visoki sudski i tužilački savjet BiH i grad Prijedor i da je najvažnije da su obezbijeđeni uslovi da tri nove istitucije u Prijedoru počnu sa radom prvog radnog dana iduće godine na dobrobit građana regije.

“U toku naredne godine ćemo doći do konačnog, dugovječnog i dugoročnog rješenja i samim tima pokazati odličnu saradnju Vlade Republike Srpske sa gradom Prijedorom i sa VSTS-om”, dodao je Kasipović.
kasipovic-pavic-1
Gradska vlast u Prijedoru godinama zagovara koncept regionalizacije, odnosno nove regije sa jednim gradom i pet opština umjesto pripadnosti ove teritorije banjalučkoj regiji. NJegova realizacija počela je otvaranjem kancelarije Privredne komore Republike Srpske u Prijedoru i ponovnim osnivanjem Centra javne bezbjednosti Prijedor 2013. godine, a nastavlja se osnivanjem tri nove pravosudne institucije.

tekst: srna

foto: Dragan Stojnić Giga