15.8 C
Prijedor
Subota, 1 Aprila, 2023

OD ŠEST OVACA DO FARME VRIJEDNE POLA MILIONA MARAKA (FOTO)

Najnovije vijesti

Složna i vrijedna braća Suad (37) i Saud (36)  Paratušić iz Trnopolja, ovih dana, u savremeni objekat kojeg se ne bi postidio ni bolji farmer iz EU, uselili su svoje 94 muzne krave. Objekat ima sve što kravama treba, od uređenih i čistih boksova, muznih jedinica, do obaveznog muzičkog podstreka, u slučaju njihovih krava,  modernijih narodnjaka, za više mlijeka ekstra kvaliteta.

Novi objekat, sa lijepo uređenim kancelarijskim prostorom, braću je koštao preko pola miliona maraka. Uložili su svoja i kreditna sredstva i tako dijelom stavili tačku na san koji je počeo  prije 14 godina kada su iz Sanskog Mosta, nakon dugo lutanja, konačno stigli na svoje kućište. Čudo je tim veće, jer su tad od „kapitala“ imali samo šest ovaca i ogromnu želju da stvore nešto svoje.

Saud Paratušić

– Sve je moguće kad imaš neku viziju. Deset godina ustajali smo svaki dan  u tri sata ujutro i vjerovali da ćemo uspjeti. Nije bilo lako, ali u našem slučaju se pokazalo da se rad  ipak isplati – kaže mlađi Saud. U poslovnoj filozofiji ove braće osnova je bilo prilagođavanje tržištu. Ovce su prvo zamijenili bikovima, a potom muznim kravama. I počeli se baviti proizvodnjom mlijeka.

– Sjećam se, u to vrijeme bilo je 17 litara mlijeka dnevno, a danas dubičkoj mljekari svaki dan isporučimo 1800 litara. Njima smo vjerni od prvog dana. U međuvremenu smo nabavili sve potrebne mašine i  kupili zemlju, nekih 70-tak dunuma kako bi obezbijedili hranu za krave – dodaje Suad.

Braća su, u međuvremenu, stekla po troje djece koja će ih, vjerovatno, naslijediti u poslu. Iz male kuće u kojoj još uvijek stanuju, uskoro će se preseliti u dvije nove zidanice, koju grade jednu do druge. I tu nije kraj u poslovnim planovima, jer će na farmu Paratušića iz Francuske uskoro stići još 33 krave.

– Iduće godine planiramo još nešto graditi, još jedan objekat. Planiramo kupiti još zemlje do nekih 300, 400 dunuma – kaže Saud uvjeren da se, i pored očekivanih teškoća, često nerazumijevanja vlasti  i neredovnog isplaćivanja podsticaja, i u Bosni može napraviti posao od kojeg se može solidno i lijepo živjeti.

– Djeca nam pomažu u svemu. Od jedanaeste godine počnu voziti traktor. Te radne navike su važne, jer kad odrastu, ne trebaš ih moliti da nešto urade. Tako su nas naučili i tako mi učimo svoju djecu – kažu braća.

Na pitanje „ kad će stati?“ jednostavno odgovaraju da u poljoprivredi takva riječ ne postoji. Paratušići prate sve vijesti oko „Agrokora“. Straha ima, ali vjeruju da će se ta priča u BiH riješiti, bez veće štete po njihovog otkupljivača mlijeka i kooperante. Problem im predstavljaju i neisplaćeni podsticaji od resornog ministarstva Vlade RS, oko 70.000 maraka za mlijeko i oko 50.000 na ime izgrađenih objekata. Ipak visoku ratu kredita, banci koja im je poklonila povjerenje, vraćaju uredno.

– Kredit smo uzeli na pet godina, da se što prije riješimo duga. Godinu smo već otplatili – kaže Suad.

izvor: avaz

foto: Giga

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!