Tradicionalni susret boraca 4. bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade održan je danas u Rakelićima. Kod spomen-ploče poginulim borcima u odbrambeno-otadžinskom ratu služen je parastos, a brojne delegacije položile su vijence.

U redovima ovog bataljona stajalo je oko 2.200 boraca, koji su prošli sva ratišta u RS, njih 36 je ugradilo svoje živote u temelje Republike Srpske, a 163 je ranjeno. Komandant ovog bataljona, Borislav Bojić kaže da je ponosan što je imao priliku da komanduje ovim borcima, koji su bili odgovorni i sve svoje zadatke izvršavali uspješno.

– S pravom mogu reći da u ovom kraju žive jako dobri ljudi. I ove godine odajemo počast žrtvama koje su stradale za Prijedor i Republiku Srpsku i slobodno mogu da kažem da je ovdje odbranjen i Prijedor i Republika Srpska. Svake godine ćemo se ovdje okupljati, da se prisjećamo ratnog puta ove jedinice koja ima čime da se ponosi – dodao je on.

Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković rekao da su pripadnici ovog bataljona čast i junaštvo pokazali širom ratišta RS, te da su poseban doprinos dali u odbrani grada Prijedora.

– To su borci koji su sa komandantom koji je bio povrijeđen i njegovim zamjenikom koji je poginuo, stajali na braniku sa kojeg se niko povukao nije. Čak se i komandant iz bolnice vraćao da bodri svoje ljude. Oni su junački odbranili grad Prijedor koji im je doživotno zahvalan, jer je opstao u graničnim prostorima koji mu pripadaju – naglasio je Đaković. 

I u Srednjoj Marićkoj danas je služen parastos, položeni vijenci i prislužene svijeće u spomen-kapelici za 26 poginulih boraca ovog kraja.

M. Šodić