18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

ODLAZE MEDICINSKI RADNICI

Najnovije vijesti

Zadnjih godina posebno je aktuelan odlazak medicinskih radnika i tehničara u inostranstvo, gdje im se nude bolji uslovi rada u struci. Posebno veliko zanimanje vlada za odlazak u Njemačku, gdje su dosta pojednostavljene procedure za dobijanje posla. Oni koji su definitivno odlučili da spakuju kofere, već su napravili plan. Ako nisu iz medicinske struke odlučuju se za prekvalifikaciju za medicinske tehničare.

Milenko Kosić
Milenko Kosić, direktor Srednjoškolskog centra Prijedor

Kako kaže Milenko Kosić, direktor Srednjoškolskog centra Prijedor, Medicinska škola u ovom gradu školuje desetu generaciju medicinskih tehničara koji zahvaljujući prekvalifikaciji mogu da promijene zanimanje. Odlučuju se lica različite struke, obavezni su da pohađaju nastavu od zavisnosti od već završene srednje škole, a za sve to iz svog džepa moraju izdvojiti od 2.700 do 3.000 KM.

Centru za učenje stranih jezika “New Academy”

Onda na red dolazi njemački jezik. Ko ga ne zna, moraće dobro da zagrije stolicu. U Školama stranih jezika u Prijedoru nude mnogobrojne ponude. U Centru za učenje stranih jezika “New Academy” u Prijedoru, njemački jezik je uvijek bio prisutan, ali posljednjih godina došlo je do ekspanzije, tako da sada, od ukupnog broja polaznika, najviše njih pohađa časove njemačkog jezika. Na kursevima njemačkog jezika dominiraju od medicinskih sestara do ljekara specijalista, a za njima slijede učenici i studenti medicinskih zvanja.

Poređenja radi, medicinski tehničari u BiH zarađuju od 700 do maksimalno 850 maraka ukoliko rade noćne smjene, dok je početna plata ove struke u Njemačkoj 1.800 eura, ljekara početnika 2.500, dok ljekar specijalista ima platu od 3.500 do 4.000 eura.

M.Stegić

foto: Arhiva

https://youtu.be/XUDTTIABj9I