Svih 260 kandidata koji su se prijavili na konkurs za dodjelu stipendija za studente prvog ciklusa studija za akademsku 2020/21. godinu imaće pravo na stipendiju, saopštio je gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović. Na ovaj korak Pavlović se, kako kaže, odlučio imajući u vidu aktuelnu situaciju izazvanu pandemijom virusa korona i ekonomsko stanje roditelja i samih studenata.

– Na javni konkurs prijavilo se 260 kandidata i to prema socijalnom statusu 113 kandidata, za deficitarna zanimanja 91 i za uspjeh na studiju 56 kandidata. Tokom pregleda ispunjenosti uslova zaprimljenih zahtjeva, propisanih Pravilnikom o dodjeli stipendija, pravo na stipendiju ostvarilo je 127 kandidata, dok 133 ne ispunjavaju uslove. Međutim, zbog aktuelne situacije izazvane virusom korona i shvatanjem ekonomskog stanja u porodicama studenata, odlučio sam da svih 260 studenata dobije stipendiju. Dakle, i oni studenti koji nisu ispunili uslove po važećem pravilniku, imaće pravo na stipendiju ove godine – rekao je Pavlović.

On je dodao da je to najmanje što Grad može učiniti za studente kako bi im dokazali da i u ovim teškim vremenima Gradska uprava misli na njih i da im žele srećno i uspješno školovanje. Pavlović je istakao da se ovim dokazuje da su mladi ljudi bitna karika bez koje Grad ne može i da žele da oni svoje studiranje završe na što lakši način, što uspješnije, kako bi jednog dana kreirali život i budućnost Prijedora. U budžetu grada za 2021. godinu za stipendije predviđeno je 530.000 KM, a iznosi stipendija ostaju isti kao i do sada: 120 KM za studente i  70 KM za srednjoškolce.

P. Š.