17.8 C
Prijedor
Petak, 31 Marta, 2023

ODRŽAN FESTIVAL „KOZARA I PRIJATELJI“ (video)

Najnovije vijesti

Protekli vikend u Prijedoru bio je u znaku šestog Međunarodnog festivala folklora „Kozara i prijatelji“. Publici su se predstavila kulturno-umjetnička društva iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Rumunije, Hrvatske i Srbije.

Cilj manifestacije je druženje i očuvanje tradicionalnih vrijednosti, rekao je Mladen Stakić, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva „Kozara“, koje je i organizator događaja. – Mnogo nam ovo znači. Svi smo srećni i radosni. Uživamo u igranju i pjevanju – istakao je on.

Pored folkloraša, na festivalu su učestvovali i članovi Udruženja guslara iz Slovenije, koje je osnovano prije dvije godine. Član tog Udruženja, Mićo Popović, smatra da su gusle instrument uz koji su opjevane brojne, kako on kaže, istorijske numere. – Mislim da je to instrument koji nikada neće izumrijeti, uz koji je opjevana cijela naša epska poezija i sav kosovski mit. To mi moramo da prenesemo našoj djeci i unucima, kako bi nastavili u tom duhu – dodao je Popović.

Nastupu ispred društvenog doma u Čirkin Polju prethodio je defile učesnika kroz centar grada i nastup na Malom trgu. Pomenuti festival jedna je od manifestacija koja se održava u okviru „Prijedorskog ljeta kulture“.

B.D.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!