10.8 C
Prijedor
Nedjelja, 3 Marta, 2024

ODRŽAN GODIŠNJI KONCERT KUD-a „KOZARA“ (FOTO i VIDEO)

Najnovije vijesti

Kulturno-umjetničko društvo „Kozara“ iz Prijedora večeras je priredilo tradicionalni Godišnji koncert pred prepunom salom gradskog pozorišta. Predstavili su se sa najmlađom folklornom sekcijom, prvim ansamblom, izvornom pjesmom i Narodnim orkestrom. Po riječima koreografa KUD-a „Kozara“ Mladena Stakića, svake godine se trude publici predstaviti nešto novo.

–  Uporno smo vježbali da ovaj završni koncert bude različit od prošlog i mislim da je to publika prepoznala. Inače, naše društvo ima oko 200 članova razvrstanih u šest sekcija. Najmasovnija i najaktivnija je folklorna sekcija, a tu su i muzička, recitatorska sekcija te neprikosnoveno naše izvorno pjevanje sa Kozare – ističe Stakić.

Marijana Škorić članica je KUD-a „Kozara“ već desetak godina, a takođe je i  pomoćnik umjetničkog rukovodioca Društva.

– Predstavili smo se koreografijama: „Igre iz Gornje Pčinje“, „Šopske igre“ sa nadigravanjem, „Vlaške igre“ sa Homora i „Igre iz Šumadije“. Svi mi u KUD-u „Kozara“ volimo folklor, između ostalog zato što želimo da sačuvamo našu tradiciju – objašnjava Marijana. S njom se slaže Sofija Pačariz koja je u KUD-u šest godina.

– Kroz pjesmu i igru stekla sam dosta prijatelja. Drago mi je da smo svi složni i da podržavamo jedni druge. Putovanja su nam omiljeni dio, kao i mnogobrojni nastupi. Svi se trudimo da se predstavimo u što boljem svjetlu kako bi dokazali da se sve može kad se hoće – zaključuje Sofija.

Članovi KUD-a „Kozara“ s ponosom ističu da su se 6. decembra navršile 43 godine ovog društva i da će se do sledećeg godišnjeg koncerta opet moći  pohvaliti nečim novim.

D.S.

foto: Giga