Na Mrakovici je proteklog vikenda održan Kamp za djecu i mlade oboljele od dijabetesa. Okupio je 10 mališana iz nekoliko gradova.

Ovo je peta godina kako se održava pomenuti kamp, a njegov cilj je, prije svega, socijalizacija djece, rekla je Svetlana Čeko, predsjednik Udruženja dijabetičara Prijedor. – Imamo edukativne radionice, mjerimo dnevne profile i moram naglasiti da su djeca korisnici inzulinskih pumpi i da oni odlično žive sa dijabetesom tipa jedan – istakla je Čeko.

Sa djecom su na Kozari boravili i njihovi roditelji. Nataša Končar ima samo riječi hvale za ovaj kamp. – Djeca se druže, razmjenjuju iskustva, mjere šećer, zdravo se hrane i veoma je bitan ovaj kamp – smatra ona.

Istog mišljenja je i doktor Vesna Jelača, internista-dijabetolog. Ona ističe da su za djecu oboljelu od dijabetesa, pored zdrave ishrane, veoma bitne i fizičke aktivnosti. – Bitno je da roditelji svoje dijete vode kroz taj razvojni proces, u smislu da im objasne da je nemoguće da uvijek bude sve idealno i da se sa razvojem i godinama mijenjaju i druge stvari. Najvažnije je da kroz sve to prolaze zajedno, kao jedna porodica i da vrijednost glikemije bude uvijek dobro regulisana, jer to je jedini uslov za sprečavanje svih mogućih komplikacija – dodala je doktor Jelača.

Udruženje dijabetičara osnovano je 2006. godine i broji oko 1.000 članova iz Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice i Kostajnice.

B.D.

PrethodniČASNI KRST PONOVO U RUKAMA DANIJELA DRLJAČE (video)
SlijedećiNOVA IZLOŽBA U MUZEJU KOZARE