-0.2 C
Prijedor
Utorak, 5 Decembra, 2023

ODRŽAN KONCERT DUHOVNE MUZIKE

Najnovije vijesti

U Crkvi Svete Trojice u Prijedoru večeras je održan koncert duhovne muzike u kojem su učestvovali hor Srpskog pjevačkog društva /SPD/ “Vila” i Ženska vokalna grupa “Dar” iz Banjaluke.
Riječ je o cjelovečernjem koncertu koji se tradicionalno organizuje povodom obilježavanja slave grada Prijedora i crkve Svete Trojice – Duhovi.
Dirigent hora “Vila” Aljoša Novaković izjavio je Srni da je tradicija postala i da ovaj hor otvori koncert, kao i da su se pored tropara “Blagosloven jesi” predstavili kompozicijama domaćih kompozitora duhovnog žanra.
Rukovodilac grupe “Dar” Hilda Hrekes istakla je da je riječ o grupi koja pjeva duhovne pjesme te da im je čast što su pozvani da učestvuju na ovom koncertu.

“Izabrali smo pjesme u duhu praznika i da ljudi osjete taj molitveni duh”, rekla je Hrekes, inače Sirijka koja živi i studira u Banjaluci i njeguje pravoslavnu duhovnu muziku.
Hrekesova je navela da grupu čini pet djevojaka koje je okupila ljubav prema muzici, posebno duhovnoj muzici i pjevanju na bogosluženju u crkvama, a nedavno im se pridružilo tridesetak srednjoškolaca.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin najavio da će u nastavku duhovskih svečanosti sutra u 9.00 časova u Crkvi Svete Trojice biti služena sveta liturgija i osveštani slavsko žito i kolač.
On je dodao da će nakon liturgije, pored druženja sa građanima u porti crkve, biti uručene prigodne nagrade autorima likovnih i literarnih radova polaznika Centra “Sunce” i Udruženja “Neven”.

SRNA