Povodom Duhova, slave Grada i Crkve Svete Trojice, večeras je u ovom hramu održan koncert duhovne muzike. Nastupili su članovi Srpskog pjevačkog društva “Vila” iz Prijedora i Srpskog hora “Sveti Serafim Sarovski” iz Zrenjanina. Gostujući hor čine sedmorica pjevača, od kojih je većina profesionalno angažovana u operi u Novom Sadu i Beogradu.

“Hor je osnovan 1995. godine pri manastiru Svete Melanije Rimljanke u Zrenjaninu. Već četvrt vijeka pjevamo na bogosluženjima, a imamo i razvijenu koncertnu aktivnost. Na našem repertoaru su duhovne kompozicije srpskih i ruskih autora te patriotske pesme. Prvi put smo u Prijedoru u ovom sastavu i veoma smo radosni što imamo priliku da nastupimo povodom ovog velikog praznika”, rekao je dirigent Božidar Crnjanski.

Organizatori koncerta su Grad i Crkvena opština Prijedor. Ova godina je posebna za Hram Svete Trojice u Prijedoru, jer proslavlja jubilarnih 130 godina postojanja, rekao je protonamjesnik Dragan Hrvaćanin. On je podsjetio da je sadašnji hram sagrađen na mjestu stare crkve brvnare koja je izgorjela u požaru 1882. godine. Koncertu duhovne muzike prisustvovao je gradonačelnik Dalibor Pavlović koji je rekao da će, zbog pandemije virusa korona, slava Duhovi, ove godine biti proslavljena nešto skromnije, ali da će tradicija biti ispoštovana.

“Moramo njegovati tradiciju, jer narod koji nema tradiciju, u suštini i nije narod. Ponosan sam na prijedorski i gostujući hor. Želim im zahvaliti što su dio proslavljanja naše krsne slave”, rekao je Pavlović.

Povodom krsne slave, sutra u 8 časova i 30 minuta biće položeni vijenci kod spomenika “Za krst časni”. Za 9 časova najavljena je Sveta arhijerejska liturgija koju će u Crkvi Svete Trojice služiti episkop banjalučki gospodin Jefrem. Tu će biti obavljeno i lomljenje slavskog kolača.

D. S.

Opširnije sutra u emisiji “Prijedor danas”

PrethodniGradonačelnik na šestoj panel diskusiji Konferencije “INVEST SRPSKA”
SlijedećiDjeca sa Kosova i Metohije stigla u Prijedor