10.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Marta, 2023

ODRŽAN KONCERT POVODOM PREŠERNOVOG DANA I OSMOG MARTA

Najnovije vijesti

Udruženje Slovenaca “Lipa” iz Prijedora večeras je priredilo tradicionalni koncert povodom slovenačkog kulturnog praznika, Prešernovog dana, i Međunarodnog dana žena. U gradskom pozorištu nastupile su članice Pjevačke grupe “Kronce” iz Novog Mesta te prijedorski hor “A-vista”.

Grupa “Kronce” osnovana je prije 12 godina i okuplja različite generacije žena koje povezuje ljubav prema njegovanju slovenačke kulture i pjesme, rekla je Alenka Novak. Novakova je izrazila zadovoljstvo zbog gostovanja u Prijedoru i prilike da ovdašnju publiku upoznaju sa svojim repertoarom. Ženski kamerni hor „A-vista“ na večerašnjem koncertu je izveo klasične kompozicije te aranžmane narodne muzike.

Vođa „A-viste“ Branka Nastić podsjetila je da, od ove godine, i zvanično rade u okviru SKUD-a „Doktor Mladen Stojanović“. Predsjednica Udruženja Slovenaca „Lipa“ Alenka Uduč rekla je da imaju oko 280 članova. Tradicionalno obilježavanje 8. februara, dana kada je umro veliki slovenački pjesnik France Prešern, i Osmog marta imalo je jubilarni karakter, jer Udruženje „Lipa“ u Prijedoru radi već 20 godina. Nakon koncerta priređen je koktel, a dame su, povodom Osmog marta, na poklon dobile cvijeće. Ovaj kulturni događaj podržali su Kancelarija Vlade Slovenije za Slovence u mjestu i rasejanju i dijelom Grad Prijedor.

D.S.

foto: Giga

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!