U Prijedoru je održana osma po redu manifestacija “Skok preko kože”, koju organizuje Rudarski fakultet. Riječ je o tradicionalnom običaju, koji simbolizuje prijem brucoša u rudarsku profesiju. Skoku je prethodila potraga za bruc – majorom. Ove godine ta titula pripala je Nebojši Nikoliću. – To je jedna srednjovjekovna tradicija, koja potiče iz Središnje Evrope. Poenta je da mlade kolege traže nas iskusnije studente i da ih mi uvedemo u “slavno bratstvo”, odnosno u svijet rudarstva – objašnjava Nikolić.

Rudarski fakultet ove godine upisalo je 16 studenata.  Jedna od njih je i Mirjana Komosar, koja kaže da rudarstvo nije nimalo lak posao, ali isto tako smatra da je velika čast biti rudar.- Meni je velika čast što sam učestvovala u ovome. Ovo nije mala stvar. Rudar nije biti lako i ne može biti svako – kaže Mirjana.

Nekada su rudari preskakli preko okna, a danas to čine preko kože. Dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru, Vladimir Malbašić, smatra da je od velikog značaja da se ova tradicija održi i ne zaboravi. – Naši brucoši su našli bruc – majora, treba da skoče preko kože, popiju čašu piva, budu duhoviti i dokažu da mogu da budu rudari – ističe Malbašić

Manifestacija “Skok preko kože” odvija se od 7. vijeka. U Prijedoru se prvi put održala 2004. godine i od tada se organizuje svake druge godine. I to povodom Svete Varvare, Dana rudara.

B.D.

 

PrethodniPočela skijaška sezona na Kozari
SlijedećiDjeca zaslužuju život iz bajke