22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

ODRŽAN POETSKI ČAS NA MRAKOVICI

Najnovije vijesti

Centralna manifestacija 47. “Književnih susreta na Kozari”, poetski čas, održana je danas na Mrakovici. Nakon poeme Skendera Kulenovića “Stojanka majka Knežopoljka”, koju je izvela beogradska glumica Biljana Đurović, svoje stihove govorili su brojni književnici. Jedan od njih je i Ljubivoje Ršumović, koji svake godine dolazi na Kozaru i smatra da su “Književni susreti” manifestacija koja nas podsjeća na prošlost, ali da, bez obzira na gorku istoriju, sa ovih prostora nosi samo lijepe uspomene.

Lepotu daju ovi mališani i ovi mladi ljudi, koji redovno dolaze svake godine, da čuju “Stojanku majku Knežopoljku”. Treba održati ovakvu manifestaciju, ne toliko zbog nas pesnika, već upravo zbog mladih, koji nisu samo naša publika, nego naše buduće sudije – rekao je Ršumović.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš smatra da ovi susreti od zaborava čuvaju ne samo djelo Skendera Kulenovića, već i srpsku istoriju i veliko stradanje naroda ovog kraja.

– “Književni susreti” traju već 55 godina i to s ponosom spominjemo. Naravno, Grad Prijedor je ponosan na organizaciju ove manifestacije i sa velikim zadovoljstvom ćemo je organizovati i ubuduće – dodao je Miljuš.

Pomoćnik ministra za kulturu u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Tanja Đaković, istakla je da su “Književni susreti na Kozari” manifestacija koja ima republički značaj. Kako kaže, od posebnog značaja je to što na manifestaciji učestvuju i učenici, koji imaju priliku da se upoznaju sa istorijskim dešavanjima na ovim prostorima.

– Ono što je jako važno jeste da ova manifestacija traje više od pola vijeka. Ovdje dolaze djeca školskog uzrasta, koja na drugačiji način slušaju o istorijskim događajima, tako da možemo reći da je ovo, ne samo književna manifestacija, već i istorijski čas – smatra ona.

I ove godine položeni su vijenci i cvijeće na spomenik palim borcima i na Spomen-bistu Skendera Kulenovića. Ovogodišnji susreti završavaju se večeras u Pozorištu Prijedor, gdje će od 20.00 časova biti održano “Veče laureata”, kada će Dušanu Kovačeviću biti uručena nagrada “Književni vijenac Kozare”.

B.D.