14.8 C
Prijedor
Četvrtak, 8 Juna, 2023

ODRŽAN SIMPOZIJUM ZA FARMACEUTE

Najnovije vijesti

U organizaciji Javne zdravstvene ustanove „Gradska apoteka“, u  Prijedoru je održan jednodnevni simpozijum za magistre farmacije i medicinske biohemije. Predavači su bili profesori i doktori iz Banjaluke koji su obradili četiri teme: hipertenziju, urinarne, psihijatrijske i probleme sa disajnim putevima.

Aleksandar Lazarević, profesor interne medicine na Medicinskom fakultetu  u Banjaluci, govorio je o izazovima u liječenju arterijske hipertenzije, koja je u porastu, te o novom “Hemofarmovom” lijeku, farmasi fosinoprilu:

– Postoji pravilo polovine: pola bolesnika koji znaju da imaju hipertenziju uzima lijekove, druga polovina ne uzima. Od tih koji uzimaju lijekove, samo je kod 12 posto pacijenata adekvatno kontrolisana hipertenzija odnosno uzimaju lijekove tako da drže pritisak pod kontrolom. Pravilnim liječenjem izbjegavaju se štetne posljedice na cerebrovaskularni sistem tj. moždani udar. Povećana je opasnost od srčanog udara, a ugroženi su i bubrezi – upozorava Lazarević.

On preporučuje promjenu životnih navika, smanjenje unosa soli, redovno mjerenje tjelesne težine i izbjegavanje mirovanja.

– Čovjek je od pamtivjeka stvoren da bude lovac, a ne da sjedi, tako da je i promjena načina života uticala na pojavu novih oboljenja – istakao je Lazarević.

O depresiji modernog doba koja je često neprepoznata i neliječena, govorila je Mirjana Mišković sa Klinike za psihijatriju Univerzitetsko-kliničkog centra u Banjaluci:

–  Porodica je ta koja prva može da prepozna depresivnu osobu koja se osjeća lošije, povučena je, potištena, izgubila je bilo kakva interesovanja, volju i energiju. Odmah kod prvih simptoma trebalo bi sa tom osobom razgovarati. Danas na tržištu ima veliki broj antidepresiva i depresija je izlječiva bolest – naglašava Miškovićeva.

Milan Kubat, direktor “Gradske apoteke”

Organizator simpozijuma, direktor “Gradske apoteke” Milan Kubat zadovoljan je odzivom učesnika koji su došli iz cijele Republike Srpske. Generalni sponzor bila je kompanija „Hemofarm“ iz Banjaluke.

D.S.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!