19.8 C
Prijedor
Srijeda, 31 Maja, 2023

ODRŽAN SVETOSAVSKI BAL U PRIJEDORU (FOTO i VIDEO)

Najnovije vijesti

U čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save, u Prijedoru je sinoć održan Svetosavski bal. Njegovanje Svetosavlja, sabornost i oživljavanje građanskih vrijednosti – poruke su bala koji je, ove godine, održan u organizaciji Kola srpskih sestara Prijedor i Gradske uprave.

Za sinoćnjim balom vladalo je veliko interesovanje građana, među kojima je bilo najviše prosvjetnih radnika, a svečana sala Hotela “Prijedor” bila je popunjena do posljednjeg mjesta. Nakon nekog vremena prekida, obnovljena je ova građanska svečanost sa humanim ciljem.

– Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo ove godine bili organizatori Svetosavskog bala. Bal je imao humanitarni karakter. Od prodaje krofni uspjeli smo da skupimo 2.581 KM. Novac će biti usmjeren za pomoć osmočlanoj porodici Milinković iz Crne Doline – rekla je Jadranka Mijić, predsjednik Kola srpskih sestara Prijedor.

Manifestaciju koja slavi ime najvećeg srpskog prosvetitelja karakteriše i zlatnik sa likom Svetog Save koji se nalazio u jednoj od krofni. Zlatnik je pronašla Biljana Banović, nastavnik informatike u O.Š. “Dositej Obradović”. Biljana je majka tri sina.

Nakon izvođenja Svetosavske himne i uz prve taktove valcera na podijumu su se našli i prvi plesni parovi. Za sve prisutne priređen je bogat kulturno-umjetnički program.

U programu su učestvovali SPD “Vila”, Arsen Čarkić i Grupa “Istočnik” Udruženje za očuvanje tradicije i koreograf Željko Šormaz, glumac Aleksandar Blamić, grupa “Nostalgija” i solista Predrag Mijatović.

Sve prisutne pozdravio je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora koji je naglasio da ova manifestacija podsjeća na tradiciju srpskog naroda, koju treba čuvati i njegovati.

– Sveti Sava je značajna ličnost u srpskoj istoriji. Njegova veličina, njegov um i mudrost su zadužili srpski narod i njegovo ime se slavi vijekovima – dodao je Đaković.

Tradicija svetosavskih duhovnih i svjetovnih svečanosti u Prijedoru, sa prekidima, datira od 1891. godine.

M.Stegić

foto: Giga

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!