Četvrtak, 25. Aprila 2024.
11.8 C
Prijedor

ODRŽANA 20. SMOTRA IZVORNOG PJEVANJA U JUTROGOŠTI

NAJNOVIJE VIJESTI

U Jutrogošti je sinoć održana jubilarna 20. Smotra srpskog izvornog pjevanja Kozare i Knežpolja „Oj, djevojko, draga dušo moja”. Na Smotri je učestvovalo sedam muških i ženskih izvornih grupa iz Kostajnice, Novog Grada, Dragotinje, Palančišta, Jelovca i Jutrogošte.

Organizator ove manifestacije, koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Prijedora, je Kulturno-umjetničko društvo „Tamburica“ iz Jutrogošte. Predsjednik KUD-a Mihajlo Majstorović izrazio je žaljenje što broj učesnika nije bio veći, jer je, ranijih godina, Smotra izvornog pjevanja u Jutrogošti okupljala više desetina ojkačkih grupa.

Mihajlo Majstorović, predsjednik KUD-a

– Ove godine obilježavamo dvije decenije i Smotre u Jutrogošti i našeg KUD-a „Tamburica“. Ova manifestacija je veoma značajna za selo, jer dotad  mnogi nisu ni čuli za Jutrogoštu. Na ovom prostoru ima 186 domaćinstava, međutim, omladina odlazi, naročito mladi bračni parovi zato što nema ni škole ni puta. Škola je ugašena zbog manjka đaka i sada se mladi sele u urbane sredine – rekao je Majstorović.

Početke Smotre izvornog pjevanja Kozare i Knežpolja „Oj, djevojko, draga dušo moja” pamti Vinka Zgonjanin iz Prusaca kod Novog Grada. Nastupala je i prije dvadeset godina, tada sa suprugom i sinom, a sada s tri kolegice.

Vinka Zgonjanin

– Sviram ja i tamburicu. Na jednoj od prijašnjih smotri sam osvojila prvo mjesto – sjeća se Vinka.

Slobodan Brdar, vođa Izvorne grupe „Potkozarje“ iz Prijedora, takođe je bio na otvaranju ove manifestacije prije 20 godina. Poređenje prošlih i sadašnje smotre, ne ostavlja mnogo razloga za optimizam.

Slobodan Brdar, vođa Izvorne grupe „Potkozarje“

– Sticajem okolnosti, bio sam u Jutrogošti kada je započeta ova manifestacija. Nakon dvije decenije, imam zadovljstvo da ponovo budem tu. Sada je, nažalost, mnogo manje učesnika i naroda. Prije je bilo više ljubitelja izvorne pjesme – rekao je  je Brdar.

Vukašin Đaković

Konstatacijom da onaj ko nema pjesme, nema ni zavičaja, Smotru srpskog izvornog pjevanja Kozare i Knežpolja „Jutrogošta 2017“ otvorio je Vukašin Đaković, rodom iz ovog kraja.

Predstavnici KUD-a „Tamburica“ položili su vijenac kod spomen-obilježja za 29 boraca Otadžbinskog rata iz Jutrogošte. Manifestacija je održana pored Crkve Svetih apostola Petra i Pavla i bila je revijalnog karaktera.

D.S.

foto: Giga