Po 245. put održana je Grmečka korida. Iako tradicija nalaže da se korida održi na Međeđem brdu, kod Sanskog Mosta u Federaciji, ni ove godine Zavičajno udruženje nije dobilo zeleno svjetlo od MUP-a USK.

“Razlozi su ove godine, prijavilo se jedno udruženje da oda molitvu, počast bošnjačkim žrtvama u ustaškoj vojsci koje je osudio Vojni sud i koje su stradale u Drugom svjetskom ratu. Dakle, ironija je nevjerovatna”, rekao je predsjednik Zavičajnog udruženja “Grmečka kodrida – Međeđe brdo” Neno Dobrijević.

“Od 1772.godine ovo je jedna trdicionalana manifestacija. Ovo je dio istorije, dio kulturnog nasljeđa ovog naroda i sama posjeta govori u prilog tome. Opština Oštra Luka sa finansijski i organizaciono pomaže ovu manifestaciju u prošlosti i tako će biti u budućnosti”, rekao je načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar.

Brisku i Krilonji pripala je čast da otvore 245. Grmečku koridu. Njihov sudar i dizanje prašine u znak nadmoći nad protivnikom gromoglasnim aplauzom je pozdravila publika na Popovića brdu u Oštroj Luci. U prvim redovima bio je Milan Praštalo sa dvojicom unuka.

“Volim vidjeti kako se bikovi bodu, bio sam čoban!, rekao je Milan.

I bračni par Gavranović zdušno je navijao. Kažu došli su da podrže tradiciju i običaje.

“Od djetinjstva volim bikove, moj pokojni otac je držao bikove i to mi je ostalo od djetinjstva, ta ljubav i tako”, rekla je Dušanka Gavranović iz Nove Orlovače kod Prijedora.

Za glavnu nagradu od 2.000 maraka na Popovića brdu takmičilo se 16 bikova. A kada se borbe završe, zboraši će osvježenje potražiti pod šatorima, uz muziku i hladno piće, ali i pečenje.

Zboraši su već dali obećanje da će i sljedeće godine pohoditi Grmečku koridu, bez obzira na mjesto održavanja i uprkos, kako kažu, političkim zabranama. Jer korida je za ovaj kraj, više od običnog narodnog zbora.

izvor: ATV

PrethodniPOVRIJEĐENI PRIJEDORČANIN TRENUTNO STABILNO
SlijedećiOBILJEŽENO 25 GODINA OD RASPUŠTANJA LOGORA OMARSKA (VIDEO)