3.8 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

ODRŽANA IZVJEŠTAJNO- IZBORNA SKUPŠTINA PODRUČNE ZANATSKO PREDUZETNIČKE KOMORE PRIJEDOR

Najnovije vijesti

Područna preduzetničko zanatska komora Prijedor održala je Izvještajno-izbornu sjednicu Skupštine na kojoj je izabrano novo rukovodstvo,  analizirani rezultati dosadašnjeg rada i usvojeni prioriteti budućeg djelovanja. Dosadašnji predsjednik Komore Radomir Trubarac naglasio je da su od osnivanja 2010. godine svi u rukovodnim organima radili volonterski i izrazio nadu da će im u narednom periodu biti  dostupno veće tržište.

“Mislim da smo ostvarili sve uslove i nadamo se da ćemo ove godine i sledećih godina uspjeti dostići naš najveći cilj, da budemo maksimalno uvaženi i da izađemo na tržište kao pojedinci”, rekao je Trubarac.

Predsjednik Upravnog odbora Područne zanatsko preduzetniče komore Prijedor Ranko Zgodić kaže da, iz više razloga, poslovni ambijent za preduzetnike nije zadovoljavajući. On napominje da će uskoro doći do određenih promjena u zakonskoj regulativi.

 “U pripremi je novi zakon o zanatsko preduzetničkoj djelatnosti, gdje ćemo mi pokušati da idemo u pravcu profesionalizacije komore da bi mogli što bolje odgovoriti zadacima koje država i preduzetnici  pred nas postavljaju.  Ima još dosta problema koji se pojavljuju, kao to što  mi preduzetnici po sadašnjem zakonodavstvu nemamo definisano pravo na bolovanje. I tro uskoro treba da bude riješeno”, istakao je Zgodić.

Podršku i pohvale za dosadašnji rad, Područna zanatsko preduzetnička komora Prijedor dobila je i od Zanbatsko preduzetničke komore Republike Srpske.

“Nismo se nijednog momenta prevarili kada smo dali područnu komoru Prijedoru. Prijedor je nekada bio u sastavu Zanatsko preduzetničke komore područja Banjaluke.  Vidimo za ovo godina otkad su se oni organizovali da ima uspjeha i da vrlo uspješno rade”, naglasio je Lazo Šešić, predsjednik Zanatsko preduzetničke komore Republike Srpske.

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu da je Područna zanatsko privredna komora značajan vid organizacije preduzetnika i njihove borbe za zakonske i druge olakšice u radu.

“Priveredna komora Republike Srpske i naše područne komore imaju vrlo blisku saradnju sa Zanatsko preduzetničkom komorom. Teme koje smo nedavno obrađivali tiču se ruralnog razvoja, kreativnih industrija i ženskog liderstva, odnosno preduzetništva, a u budućnosti će svakako saradnja biti intenzivnija”, istakla je Dijana Đaković, šef Područne kancelarije Privredne komore Republike Srpske.  

Po riječima predstavnika Gradske uprave, Područna zanatsko privredna komora je značajan partner lokalnoj zajednici.

“Pretprošle godine smo zajednički uradili analizu stanja preduzetništva u gradu Prijedoru. Članovi su naše Patrnerske grupe za razvoj i izradu strategije grada Prijedora, kao i u Privrednom savjetu. Pokušavamo da kroz naše redovne sastanke nađemo najbolja rješenja, kako kroz finansijske podsticaje koje pruža grad Prijedor za naše preduzetnike, tako i neka sistemska i strateška rješenja za budući period”, istakao je Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu i preduzetništvo.

Područna zanatsko preduzetnička komora Prijedor broji oko dvije i po hiljade članova. Na današnjoj sjednici Skupštine istaknuto je da će se među prioritetima u narednom periodu naći sprječavanje sive ekonomije i ukidanje raznih fiskalnih i parafiskalnih nameta. Za novog predsjednika Komore izabran je Darko Bosančić. 

Z.S.