Održana konferencija “Energetski dani Prijedor”

Danas je održana konferencija pod nazivom “Energetski dani Prijedor”, koja je dio projekta “Mala i srednja preduzeća ekološke izazove pretvaraju u ekonomske prilike”.  Cilj projekta je promocija energetske efikasnosti i upotreba obnovljivih izvora energije u malim i srednjim preduzećima. U narednom periodu u planu je izrada softvera koji će pratiti proces proizvodnje sa aspekta potrošnje energije, kaže Boris Srdić, projekt-menadžer Agencije za ekonomski razvoj “PREDA – PD”.

– Imamo softver koji, zahvaljujući unošenju određenih parametara, računa da li je po jedinici proizvoda potrošeno više ili manje energije u odnosu na neke očekivane prosjeke, te se na osnovu dobijenih podataka može vršiti nivelacija postojeće potrošnje energije – rekao je on.

Projekat “Mala i srednja preduzeća ekološke izazove pretvaraju u ekonomske prilike” od velikog je značaja, smatra Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Grada Prijedora. U okviru njega, biće izrađen akcioni plan energetski održivog razvoja i klimatskih promjena grada.

– Na ovoj konferenciji ćemo razmijeniti primjere dobre prakse, kao i politike energetske efikasnosti na lokalnom nivou – kaže Rosić.

 

Osim u Prijedoru, projekat se provodi u Zenici i Gračanici. Realizuju ga Evropska unija i Vlada Njemačke, a njegova vrijednost je oko 140.000 KM.

 

B. D.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!