-0.2 C
Prijedor
Utorak, 5 Decembra, 2023

ODRŽANA MANIFESTACIJA “BISTRIČKO-VERIĆKI DANI”

Najnovije vijesti

Srpska pravoslavna parohija Bistrica-Verići, Udruženje građana “Kozarčani”, te Udruženje građana “Verićani” organizovali su “Bistričko-verićke dane vjere, tradicije i običaja”. Nakon liturgije u porti Hrama Svetog proroka Ilije u Bistrici, uslijedilo je druženje uz domaću hranu, kotlić, piće i muziku. Vrijedne domaćice Bistrice i Verića pripremile su specijalitete po kojima je poznat ovaj Potkozarski kraj. Za njih su ovakva druženja od velikog značaja, jer čuvaju tradiciju i prenose je na mlađe generacije.

“Naše udruženje broji 31. članicu. Imamo i mlade i stare dame. Dakle, ni mlade nije sramota da spremaju hranu, izrađuju ručne radove i idu sa nama na manifestacije, a tako i mi učimo od naših starih drugarica”, rekla je Rada Popović, predsjednik Udruženja žena “Verićanke”.

Cilj manifestacije je druženje stanovnika dvije mjesne zajednice sa područja dva grada, Prijedora i Banjaluke. Organizatori poručuju da običaje ne smijemo zaboraviti, te da je bitno da se okupljamo, a ne udaljavamo jedni od drugih.

“Nedjeljom svaki vjernik treba da dođe u hram božiji, da zahvali na svemu što mu je bog dao, a zatim da se, poslije liturgije i parastosa, družimo uz kotlić, čašicu rakije i razgovor”, istakao je jerej Igor Marić.

Manifestaciju je podržao i Grad Prijedor. Na ovaj način se, smatra gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor,  čuvaju srpski običaji i prenose sa koljena na koljeno.

“Mi smo ponosni na ovaj kraj, na prošlost naroda koji je ovdje živio i omogućio nam da uživamo određene benefite. Vrijeme je takvo kako jeste, sa svih strana pokušavaju da uruše Republiku Srpsku i naše institucije i trebamo da budemo složni i jedinstveni, kao što su ove dvije mjesne zajednice”, dodao je on.

Ovo je prvi put da se održava pomenuta manifestacija. Organizatori su uvjereni da će prerasti u tradiciju.

B.D.