Održana manifestacija “Dječiji viteški dani” (video)

U Prijedoru je danas održana zabavno-obrazovna manifestacija “Dječiji viteški dani”, u organizaciji ovdašnjeg Udruženja građana “Rusag”. Najmlađi Prijedorčani saznali su nešto više o srednjovjekovnom načinu života i zabavili se na nekoliko poligona: devet individualnih igara poput nabacivanja alke na štapove, potkovica, bacanja čunjeva, guranja jajeta na drvetu, uz zvuke srednjovjekovne muzike. Bili su tu i poligoni streličarstva, borbe spužvastim mačevima te radionice izrade kruna i bojenja. Takođe je predstavljena viteška oprema. Najviše interesovanja omladine izazvalo je gađanje mete lukom i strijelom, u čemu je djeci pomagao Banjalučanin Ranko Bujić, inače prvi srednjovjekovni vitez u Bosni i Hercegovini.

– Vitezom sam proglašen 2015. godine, od strane Viteškog reda Svetog Nikole iz Varaždina, koji su pod patronatom Evropske unije. Za mene je to bila velika čast. Imao sam tada 55 godina i najprije sam pomislio da se šale kada su me pitali da li bih smio i htio postati vitez. Tome su prethodila brojna takmičenja i pobjede u streličarstvu na kojima sam godinama učestvovao u okruženju i Evropi – objašnjava Bujić koji je na “Dječije viteške dane” u Prijedoru došao u pratnji supruge Svjetlane i sina. Oni su izložili kacige i oružje koje Ranko sam izrađuje. Pokazao nam je i mač od čelika, koji je prekovao 17 puta da bi imao potreban kvalitet. Na turnirima se, kaže, ne bori mačem, ali ga je titula viteza obavezala da posjeduje ovo karakteristično srednjovjekovno oružje.

Predsjednik Udruženja građana “Rusag” Mladen Ćikić rekao je da su ove godine zvanično registrovani kao udruženje i da je danas bilo njihovo prvo zvanično javno predstavljanje.

– Drago nam je zbog velikog odziva Prijedorčana. Bavimo se rekonstrukcijom srednjovjekovnog života. Nastojimo da ljudima što više približimo taj period istorije srednjovjekovne Bosne, koji je karakterističan za ove krajeve, zajednički je svima, a to rade i srodna udruženja u Evropi. Imamo 40 članova, od kojih 15 aktivnih – ističe Ćikić.

Manifestaciji u parku Pećani prisustvovao je Stevica Dronjak, šef gradskog Odsjeka za obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu i nevladine organizacije. – Udruženje građana “Rusag” se zaista potrudilo da nas vrati u neka davna vremena i na djeci zanimljiv način dočara viteško doba – rekao je Dronjak. On je podsjetio da su “Dječiji viteški dani” održani u okviru “Prijedorskog ljeta kulture”.   

D. S.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!