22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

ODRŽANA MANIFESTACIJA „U SUSRET VUKU“

Najnovije vijesti

„U susret Vuku“, naziv je manifestacije, koju je danas, na Trgu majora Zorana Karlice, organizovalo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Prijedora. Na nekoliko panoa prikazani su život i djelo Vuka Stefanovića Karadžića. Sve to kako bi se sačuvala uspomena i sjećanje  na jednog od najvećih srpskih filologa i reformatora srpskog jezika, kaže Branislav Kecman, predsjednik prijedorske „Prosvjete“.

– Odlučili smo se da kulturu približimo građanima Prijedora, jer mi u „Prosvjeti“ smo primjetili da akcije iz domena kulture nisu naročito posjećene i ne posvećuje im se dovoljno pažnje – dodao je Kecman.

Pano su izradili učenici trećeg razreda Srednjoškolskog centra. Anja Muzgonja, smatra da mlađim generacijama treba pričati o Vukovom životu i djelu, jer je on u sprskoj književnosti ostavio neizbrisiv trag.

Mi smo odlučili da na slikovit način prikažemo neke aspekte njegovog života, koji su manje poznati. Kao što znate, on je bio tvorac naše književnosti, reformator srpskog jezika i pravopisa i samim tim je najznačajnija ličnost naše književnosti – podsjetila je Muzgonja.

Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ organizuje u cilju promocije kulture i književnosti.

B.D.