U Prijedoru je danas održana druga manifestacija “Upoznajmo se”, koja je organizovana u okviru projekta “Upoznajmo nacionalne manjine”. Cilj je unapređenje položaja četiri nacionalne manjine koje žive u Prijedoru: Čeha, Ukrajinaca, Roma i Slovenaca. Na svečanosti je predstavljena publikacija o nacionalnim manjinama te emitovan dokumentarni film na ovu temu. Uručene su nagrade najboljim ekipama sa takmičenja učenika dvanaest prijedorskih osnovnih škola o poznavanju nacionalnih manjina u Prijedoru i BiH, koje je održano u februaru, na prvoj manifestaciji “Upoznajmo se”. Najuspješniji su bili učenici OŠ “Dositej Obradović”, dok je drugo i treće mjesto pripalo ekipama OŠ “Branko Ćopić”. Riječ je o izuzetnom projektu koji je doprinio podizanju svijesti učenika osmih razreda, ali i šire javnosti, o nacionalnim manjinama, rekla je Monja Kasalović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora. Po njenim riječima, Grad Prijedor je poznat u okruženju kao primjer dobre prakse kada se radi o promociji nacionalnih  manjina, zaštiti njihovih prava i toleranciji različitosti.

– Naši sugrađani su imali priliku da nešto više saznaju o četiri manjinska naroda koja žive u Prijedoru, ali i o ukupno 17 nacionalnih manjina na prostoru BiH – rekla je koordinator Projekta i predsjednica Udruženja Slovenaca “Lipa” Alenka Uduč.

Cilj Projekta je promovisanje i poboljšanje položaja nacionalnih manjina, jačanja institucionalne saradnje, rješavanja potreba manjina u oblasti tradicije, kulture, istorije i jezika.

– U toku je konkurs Ministarstva prosvjete i  kulture RS za sufinansiranje projekata nacionalnih manjina, koji raspisujemo svake godine. Prošle godine smo finansirali 24 projekta koji su dali značajne  rezultate. Dio tih projekata vezan je pojedinačno uz udruženja nacionalnih manjina, a dio za Savez nacionalnih manjina RS – rekla je Milica Kotur, načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturnog naslijeđa pri Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Svečanosti u gradskom pozorištu prisustvovao je i Franjo Rover, predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, koji je za jun ove godine najavio republičko takmičenje u Trebinju. Rover je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je u Prijedoru realizovan projekat “Upoznajmo nacionalne manjine”, uz podsjećanje da je on sproveden u još četiri lokalne zajednice u Srpskoj. Projekat Grada Prijedora “Upoznajmo nacionalne manjine” dio je projekta „Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini“, uz podršku zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope “Horizontalna facilitacija za Balkan i Tursku”. Njegova ukupna vrijednost je 11.000,00 evra, od čega je Grad Prijedor učestvovao sa 1.000,00 evra. Partneri u Projektu su prijedorska udruženja nacionalnih manjina, Savez nacionalnih manjina Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Republički pedagoški zavod.

D. S.

PrethodniASVALTIRAN PUT U GRABOVCU
SlijedećiBokseri “Gonga” u reprezentaciji RS