17.8 C
Prijedor
Petak, 31 Marta, 2023

ODRŽANA PANEL DISKUSIJA O PUTU BiH KA EU

Najnovije vijesti

Prijedor je danas bio domaćin panel diskusije “Vaše mišljenje o mišljenju“, na kojoj je centralna tema bilo nedavno objavljeno Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Građani, privredni subjekti, te predstavnici vladinog i nevladinog sektora mogli su o tome razgovarati sa predstavnicima Delegacije EU u BiH.

Khaldun Sino, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, naglasio je da se ovakvim diskusijama želi čuti i glas građana o procesu evrointegracija i njihovo viđenje problema na tom putu, jer se cijela priča ne tiče samo političkih lidera i administracije. – Ovo je projekat za cijelu zemlju, i to generacijski projekat. I ne tiče se samo političara, već svih građana Bosne i Hercegovine – rekao je Sino.

Mišljenje EK je definisalo oblasti iz SSP-a u kojima Bosna i Hercegovina treba uložiti manje ili veće napore da bi ostvarila napredak: od obrazovanja, zapošljavanja, do bolje poslovne klime, vladavine prava, sigurnosti, javne uprave u službi građana. Iz Delegacije EU je poručeno da su na dosadašnjim diskusijama građani pokazali da žele da se BiH integriše u EU, ali da smatraju da država još uvijek nije spremna za takav korak. Takođe, sprovedene ankete su pokazale da građani kao prioritetna pitanja koja vlasti moraju riješiti vide vladavinu prava i borbu protiv korupcije.

Z.J.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!