-1.2 C
Prijedor
Subota, 9 Decembra, 2023

ODRŽANA POSEBNA SJEDNICA O RUDARSTVU, USVOJENO 14 ZAKLJUČAKA

Najnovije vijesti

Skupština grada Prijedora je stava da je neophodno privremeno zaustaviti sve radnje koje se tiču istraživanja na lokalitetu Bukova Kosa kao i pripremnih radnji i eksploatacije na lokalitetu Bistrica dok se ne dostavi sva relevantna dokumentacija koja se tiče dobijanja koncesija na pomenutim lokacijama. Ovo je prvi od ukupno 14 zaključaka usvojenih na četvrtoj Posebnoj sjednici o stanju i perspektivama u rudarstvu.

Pozvan je i ministar energetike i rudarstva na sastanak sa rukovodstvom grada i mještanima ovih mjesta. Predstavnici ministarstva su i  danas bili pozvani na sjednicu, ali se nisu pojavili. Umjesto njih na adresu Gradske uparve stigao je dopis.

 „Jutros je došao dopis što se tiče Vlade RS, gdje je Vlada RS rekla da postoje koncesioni ugovori za istraživačka prava koji su zaključeni na određenim lokalitetima, suština je sada da lokalna zajednica, Skupština grada izvrši pritisak na Vladu RS da dođemo do tih dodatnih informacija u vezi sa eksploatacijom“, izjavio je Igor Kneginjić, predsjednik Skupštine grada Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora, Slobodan Javor, kaže da se na području grada mora sve raditi u skladu sa zakonom.

„Svi želimo da se radi u skladu sa zakonom, želimo da svi budemo upoznati sa svom relevantnom dokumentacijom, kada pričamo o nekoj temi trebamo imati materijal ispred sebe, obratićemo se nadležnim institucijama, Ministarstvu da nam dostavi svu relevantnu dokumentaciju kako bi znali čime raspolažemo, kako bi mogli zauzeti konačne stavove, drago mi je kada kada u teškim trenucima budemo jedinstveni, jedinstvo je uspjeh jedne lokalne zajednice i siguran sam da ćemo na ovom putu istrajati“, rekao je Javor.

Predstavnik mještana Bistrice, Zoran Ninić, kaže da je zadovoljan usvojenim zaključcima i da nije očekivao u ovolikoj mjeri jedinstvo odbornika.

„I želim da vjerujem da je sve ovo bilo iskreno, da će biti nastavljena i dalja podrška u svim našim aktivnostima da mi kao građani u svako doba dana i noći znamo da iza nas stoji naša lokalna zajednica, naša lokalna vlast, naši izabrani predstavnici, a ne da smo na klackalici i vagi da će nas sutra možda neko prodati za neku siću“, izjavio je Ninić.

Materijal za sjednicu pripremili su Rudarski fakultet i Rudarski institut. Profesor na Rudarskom fakultetu Vladimir Malbašić naveo je da je potrebno da se lokalna zajednica aktivnije uključi u procese dorađivanja  i unapređenja oblasti koje se tiču koncesija i eksploatacije mineralnih sirovina.

B. M.