Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

ODRŽANA POSEBNA SJEDNICA SKUPŠTINE GRADA (video)

NAJNOVIJE VIJESTI

Danas je održana posebna sjednica Skupštine grada Prijedora, na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bilo razmatranje Izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji grada Prijedora za 2017. godinu, koji je sačinila Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske. Zasjedanju su prisustvovali i predstavnici ove službe, kako bi odbornicima pojasnili zbog čega je izvještaj dobio ovakvu ocjenu.

Gradonačelnik Milenko Đaković rekao je da u samom izvještaju stoji da Konsolidovani finansijski izvještaj grada za taj period istinito pokazuje finansijsko stanje, te da je mišljenje se rezervom dato, prije svega, zbog nedovoljno usklađenih računovodstvenih politika, jer su te godine doneseni novi kontni plan i revizorske politike. – U načelu, dio službenika nije tumačio te politike identično kao revizori, pa je došlo do različitih mišljenja. Takođe, za pojedina pitanja su tražena mišljenja Ministarstva finansija, koje je dalo isto mišljenje kao što su naši knjigovodstveni radnici vršili unos u završni račun. Revizija je konstatovala da nema nikakvih materijalnih ili finansijskih odgovornosti – rekao je Đaković. On je naglasio da je naložio da svi relevantni subjekti isprave tehničke nedostatke navedene u izvještaju,  dodajući da su ovakve ispravke vršene i prilikom ranijih revizija.

S druge strane, predstavnici nove skupštinske većine smatraju da revizorski izvještaj pokazuje manjkavosti koje nisu čisto knjigovodstvene prirode. Šef Odborničkog kluba SNSD-a Dalibor Pavlović naglasio je da je revizorski izvještaj pokazao zabrinjavajuće stanje kad su u pitanju procesi javnih nabavki u Prijedoru. – Javne nabavke nisu provođene u skladu sa zakonom, što je nedopustivo. Samim tim, naš odbornički klub daje čistu jedinicu Gradskoj upravi za vođenje javnih nabavki. Ni neke manje opštine nisu sebi dozvolile ovako katastrofalne greške kod javnih nabavki – poručio je Pavlović.

Mirsad Duratović, odbornik Demokratske fronte, rekao je da je u ovom izvještaju potvrđeno sve ono na šta je godinama ukazivao, naročito kad je u pitanju nenamjensko trošenje sredstava.

– Danas su se mogle čuti stvari poput neusvajanja plana utroška sredstava od koncesija, potom utroška sredstava od suficita, pa i programa raspodjele sredstava za korištenje šuma i voda. Iako je ove programe usvajala Skupština, gradonačelnik i Gradska uprava su ih prekrajali i sredstva su trošena za stavke koje za to zakonom nisu predviđene – rekao je Duratović. Inače, prema riječima predstavnika Glavne službe za reviziju, nijedna lokalna zajednica u RS, u kojoj je revizija sprovođena, nije dobila pozitivno mišljenje, te preovladava mišljenje s rezervom.

Z.J.