Petak, 12. Aprila 2024.
21.8 C
Prijedor

(VIDEO) ODRŽANA RADIONICA „MLADI U POLJOPRIVREDI“

NAJNOVIJE VIJESTI

Radionicu na temu „Mladi u poljoprivredi“ danas je u Prijedoru organizovala  Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Kroz projektni menadžment daje se prilika da u okviru ovog projekta mladi dobiju znanja oko samog organizovanja i apliciranja na projekte, te da  ideje koje imaju pretvore u projekat i dobiju i sredstva.

Projekat „Razvoj preduzetništva i sela“ podrazumijeva  rad sa mladima, te podsticanje  mladih kroz start pakete, a kampanja je prije svega usmjerena na mlade inženjere poljoprivrede, kojima se subvencioniše pripravnički staž u iznosu od 900 KM.

Dragan Vučković, menadžer projekta „Razvoj preduzetništva i sela“ ističe da pripravnici primaju minimalni lični dohodak, koji im obezbejđuje resorno ministarstvo.

„Poslodavci iz realnog sektora mogu da angažuju inženjere poljoprivrede i tehnologe prehrambene struke da obave pripravnički staž. Mi snosimo ( MPŠV) taj dio od  900 KM u toku 12 mjeseci,  a poslodavci poreze i doprinose za  vrijeme trajanja pripravničkog staža“, kaže Vučkovac.

Gradska uprava Prijedor podržava sve projekte i projektne prijedloge koji imaju za cilj zapošljavanje ili samozapošljavanje mladih u poljoprivredi.

„Imamo dobru saradnju sa Jedinicom  za koordinaciju poljoprivrednih projekata  i u tom periodu smo realizovali nekoliko projekata koji su imali za cilj zapošljavanje mladih“, navodi Žarko Tubin načelnik Odjeljenja za poljoprvredu i ruralni razvoj grada Prijedora.

Ukupno će biti održano 7 radionica u Republici Srpskoj, a današnja u Prijedoru je bila druga po redu.

Gordana Kaurin

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://kozarski.com/