-3.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

ODRŽANA RADIONICA „PROGRAM ZA RANI RAST I RAZVOJ DJECE U RS“

Najnovije vijesti

U Prijedoru je održana radionica pod nazivom „Program za rani rast i razvoj djece u Republici Srpskoj”. Po riječima Branke Sladojević, pomoćnice ministra zdravlja i socijalne zaštite u pitanju se dokument koji je donešen na period od četiri godine, koji predviža da zdravstveni, obraovni i socijalni sektor zajedno rade na otkrivanju razvojnih poteškoća.

img_411735

– Cilj ovog programa jeste rana detekcija psiho-fizičkih smetnji kod djece i rana intervencija, uz poseban akcenat na djecu i porodice koje su korisnici socijalnih usluga. Ono što je zanimljivo jeste da se u praksi dobro pokazao jedan multisektorijalan prtistup, tj. povezivanje zdravstevnog, obrazovnog i socijalnog sistema – navela je Sladojevićeva. Skretanje profesinalaca, roditelja, ali i društva u cijelini, takože je jedan od ciljeva ovih radionica, rekao je dr. Milan Latinović, koji se prisutnim obratio ispred Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. – Važno je djecu pratiti u vrlo ranom uzrastu, i prije samog porođaja,  pa sve do šeste godine života, kako bi smo otkirili određene promjene i poremećaje i kako bi smo ranije intervenisali. Tako povećavamo šanse da djeca imaju dobar psiho-motorni razvoj – dodao je Latinović. Radionica je okupila socijalne radnike, ljekare i obrazovne radnike sa područje Prijedora, Novog Grda, Kozarske Dubice, i Oštre Luke. U ovakvim projektim rado učetvuje i priejdorski Dom zdravlja, jer se tim unaprežuje sistem zdravstvene zaštite djece, rekla je dr Dijana Đerić, načelnik Službe pordičen medicine ove zdravstvene ustanove.

5

– Dom zdaravlja prepoznaje ove radionice kao preventivnu aktivnost koja nosi doprinos svoj djeci koja imaju probelema u razvoju, i ovo nije prva radionica kja se tiče ovih pitanja u kojoj naša ustanova učestvuje – dodala je Đerićeva. podršku izradi programa za rani rast i razvoj djece u RS dao je UNICEF. Radionice na ovu temu dožane su i u Bijeljini i Trebinju, i tu su dobro prihvaćene, kažu predstavnici Ministarstva.

Z.J.

foto: Giga