U Pozorištu Prijedor sinoć je održana Svetosavska akademija, na kojoj su najuspješnijim prosvjetnim radnicima dodijeljene Svetosavske povelje.

Nagrađeni su Stevan Šeatović, nastavnik razredne nastave u Javnoj ustanovi Centar “Sunce”, Aleksandar Mugoša, nastavnik likovne kulture u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” i Saša Komšić, profesor fizike u Gimnaziji “Sveti Sava”. – Ovo je velika privilegija, pogotovo što sam nagradu dobio na početku svoje karijere. Ovo je i potvrda da se u gradu Prijedoru uspjesi učenika u specijalnoj školi jednako vrednuju kao i uspjesi učenika u redovnoj školi – rekao je Stevan Šeatović.

Besjedu o liku i djelu Svetog Save govorio je profesor Filozofskog fakulteta iz Niša, Goran Maksimović, koji je istakao da je on bio jedna od najznačajnijih ličnosti u srpskoj istoriji. Bio je prvi srpski prosvetitelj, osnivač srpske pravoslavne crkve, a manje je poznato da je bio i svjetski putnik. – On je proputovao mnogo kilometara, obilazio je različite zemlje, manastire srpske zemlje koje je povezivao i ujedinjavao. Ta ideja putovanja je važna, zato što je Sveti Sava neko ko je putovao i za sobom ostavio puteve po kojima mi, njegovi svetosavski potomci, danas idemo – istakao je Maksimović.

Veoma je bitno da se njeguje sjećanje na prvog srpskog arhiepiskopa, smatra gradonačelnik, Milenko Đaković. Podsjeća da se u Prijedoru već decenijama održavaju Svetosavska akademija i Svetosavski bal. – Tu se, uglavnom, okupljaju prosvjetni radnici koji dostojanstveno obilježavaju slavu Svetog Savu i odaju mu počast, sa željom da mi i dalje idemo putem koji je zapisao Sveti Sava – dodao je on.

U programu Svetosavske akademije, koji je nosio naziv “Živi zlatni krugovi”, učestvovali su glumci Pozorišta Prijedor, operska pjevačica iz Novog Sada Zorica Belić i hor “Vila”.

B.D.

Foto: www.prijedorgrad.com

PrethodniOD 1. FEBRUARA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA KORISNICIMA (video)
SlijedećiMALIŠANIMA VRTIĆA “RADOST” SVETOSAVSKI PAKETIĆI U CRKVI SVETE TROJICE (video)