Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

ODRŽANA TRIBINA “KOZARA KOČIĆU”

NAJNOVIJE VIJESTI

Povodom stogodišnjice smrti Petra Kočića, u gradskoj čitaonici u Prijedoru večeras je održana tribina pod nazivom “Kozara Kočiću”. O životu i djelu Petra Kočića govorio je Duško Pevulja, profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci.
08
“Kada je riječ o Kočiću, tema o kojoj želim govoriti nosi naslov `Slobodno misliti`”, rekao je Pevulja i pojasnio da je tema predavanja bila aktuelnost Kočićevog djela i umjetničke vrijednosti koje vremenom nisu izblijedile, već naprotiv, vremenom dobijaju na snazi.
09
U prvom planu je aktuelnost Kočićeve slobodarske djelatnosti koja je, kako kaže Pevulja, nikad aktuelnija i koja je ponovo vratila Kočića u žižu ne samo kao pisca nego i kao političkog borca i tribuna, nacionalnog mislioca i nacionalnog ideologa.
07
On je dodao da je ključna ideja koja prožima ideja slobode, služenja i borbe za slobodu i žrtvovanja za slobodu.
“Kočić je jedan od rijetkih koji je svoju egzistenciju žrtvovao i na kraju svoj život dao za slobodu i većina njegovih likova živi za slobodu”, rekao je Pevulja.
05

Večerašnja tribina je održana u sklopu 44. Književnih susreta na Kozari, a organizatori su bili Organizacioni odbor susreta i Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” iz Prijedora.

10 06  04 03 02

tekst:srna